Ο πρώτος δρόμος με ακτίνες λέιζερ – Που βρίσκεται

Η προηγμένη τεχνολογία LiDAR που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3, περνάει για πρώτη φορά και σε δημόσιους δρόμους!

  • -
  • -

Πιθανότατα να έχετε ακούσει ξανά για την τεχνολογία LiDar (Light Detection and Ranging). Έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα προηγμένης τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3, όπως στην S-Class της Mercedes.

Το LiDAR είναι επί της ουσίας ένα σύστημα που έχει τις βάσεις του στην εκπομπή ακτινοβολίας λέιζερ με παλμό και την καταγραφή αυτής της ακτινοβολίας που επιστρέφει στο σύστημα εκπομπής. Με πιο απλά λόγια η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει μια λεπτομερέστατη τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντα χώρου που «σκανάρει», με την εικόνα αυτή, να ανανεώνεται διαρκώς σε χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Για ασφαλέστερους δρόμους

Η ίδια τεχνολογία και η ίδια τεχνογνωσία, αναπτύσσεται όμως και στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, σε πολλές διασταυρώσεις στο Σολτ Λέικ της Γιούτα των ΗΠΑ, έχει τοποθετηθεί το σύστημα LiDAR, όπου σε συνεργασία με οπτικές κάμερες, διοχετεύει εκατομμύρια στοιχεία και δεδομένα σε μια κεντρική μονάδα, η οποία με τη σειρά της και μέσω αλγόριθμων μπορεί να προβλέψει έως και ενδεχόμενο ατύχημα!

Έχει επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσει και την κυκλοφορία. Παρατείνοντας για παράδειγμα τον χρόνο που το πράσινο στο φανάρι παραμένει «ενεργό» για τους πεζούς, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε μια διασταύρωση. Δύναται ακόμα, να καταγράψει έως και τις ταχύτητες κίνησης των διερχόμενων οχημάτων, έχοντας πάντα ακρίβεια στην καταγραφή των δεδομένων του κατά 99,98%! Στόχος των αρχών είναι μέσω του συστήματος LiDAR να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά ατυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στον αστικό ιστό. Πεζών και οδηγών.

Δείτε ακόμη: Έρχεται τέταρτο χρώμα στα φανάρια

Το μόνο πρόβλημα προς ώρας, έχει να κάνει με το κόστος εγκατάστασης αυτών των προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων. Παρότι οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας δεν ανακοίνωσαν πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την τοποθέτηση των LiDAR σε πέντε μεγάλες διασταυρώσεις, το Fox13 έκανε λόγο ότι η κάθε μονάδα, στοίχισε 30.000 με 40.000 δολάρια.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...