Τι νέο ετοιμάζει η BMW; Ξεκινά από τη BMW X1

Φέτος η BMW εγκαινιάζει κάτι καινούριο και το πρώτο αυτοκίνητο που θα φιλοξενηθεί στο εργοστάσιο πρότυπο του γερμανικού ομίλου είναι η BMW X1.

  • -
  • -

Τις επόμενες εβδομάδες, η BMW θα εγκαινιάσει μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στο Debrecen της Ουγγαρίας. Σε αυτή τη μονάδα θα λειτουργήσει ένα από τα πιο προηγμένα βαφεία, το οποίο ενσωματώνει διαδικασίες βαφής χωρίς φυσικό αέριο με χρήση των τεχνολογιών power-to-heat, Heat Grid και eRTO.

Η μονάδα στο Debrecen θα ενσωματώνει το πρώτο βαφείο στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής του BMW Group που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου χωρίς ορυκτά καύσιμα. Το νέο εργοστάσιο, όπου η προ-παραγωγή της Neue Klasse θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, αποτελεί πρότυπο για όλα τα μελλοντικά εργοστάσια που βασίζονται στις αρχές του BMW iFACTORY.

x1

Το νέο βαφείο έχει σχεδιαστεί για την βαφή 30 αμαξωμάτων οχημάτων ανά ώρα υιοθετώντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία βαφής. Η δυναμικότητα αυτή μπορεί να διπλασιαστεί στο μέλλον. Η εγκατάσταση θα τεθεί σε λειτουργιά χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση αμαξώματα της BMW X1. Το υπερσύγχρονο σύστημα αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία εντός του δικτύου παραγωγής. Με έκταση 33.000 τετραγωνικών μέτρων, το τριώροφο κτίριο του βαφείου παρέχει άφθονο χώρο για σύγχρονες εργασίες παραγωγής.

Τέλειο βάψιμο για τη Χ1

Το βαφείο υιοθετεί τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα AGV χωρίς οδηγό (Automated Guided Vehicles) μεταφέρουν τα αμαξώματα των αυτοκινήτων εκεί όπου πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες εργασίες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται μια διαδικασία αυτοματοποιημένης επιθεώρησης επιφανειών (Automated Surface Inspection - AOI), η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ατελειών μετά τη βαφή και τυχόν περιοχών που απαιτούν μετεπεξεργασία. Στόχος είναι όλα τα οχήματα που βγαίνουν από το εργοστάσιο, αρχικά η Χ1, να έχουν το τέλειο βάψιμο.

Διαβάστε επίσης: Τέλος εποχής για την καρδιά της BMW – Το 2027 αλλάζουν όλα

x1

Επίσης, όλη η μονάδα χρησιμοποιεί σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ξηρού διαχωρισμού. Η βαφή που δεν προσκολλάται στο αμάξωμα στη θάλαμο ψεκασμού φιλτράρεται και αναμιγνύεται με σκόνη ασβεστόλιθου, κάτι το οποίο μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού και επιτρέπει στον θάλαμο ψεκασμού να λειτουργεί με ανακυκλοφορούντα αέρα σε ποσοστό έως και 90%. Αυτό συνεπάγεται ότι μόνο το 10% του αέρα χρειάζεται να ελεγχθεί ως προς τη θερμοκρασία και την υγρασία, αντί για το 100%, με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Η χρησιμοποιημένη σκόνη ασβεστολίθου μπορεί επίσης να επιστρέψει στον κύκλο υλικών και να επαναχρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στη βιομηχανία τσιμέντου, αντί να απορρίπτεται εν είδει μολυσμένου λύματος, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη μέθοδο υγρού καθαρισμού.

Τι είναι η τεχνολογία power-to-heat

Η τεχνολογία power-to-heat είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του βαφείου στο Debrecen χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο. Όλοι οι κλίβανοι και οι λοιπές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη βαφή θα λειτουργούν εξ ολοκλήρου με ηλεκτρική ενέργεια και όχι με φυσικό αέριο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα του βαφείου, ακόμη και αν αυξηθεί η κατανάλωση, λόγω της λειτουργίας χωρίς φυσικό αέριο. Στο Debrecen, η εξωτερική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή λαμβάνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

x1

Τι κάνει το Heat Grid

Το project Heat Grid, που στόχο έχει την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά το στάδιο σχεδιασμού του νέου βαφείου. Η καινοτόμος ιδέα συνδυάζει διάφορα μέτρα για αποτελεσματική ανάκτηση της ενέργειας, επιτρέποντας πρόσθετη εξοικονόμηση έως και 10%. Το κεντρικό στοιχείο του project είναι ένας μεγάλος λέβητας συνδυασμένου κύκλου λειτουργίας που ενοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από την παροχή συμπιεσμένου αέρα, τους κλιβάνους ξήρανσης και τα συστήματα ψύξης. Αυτή η απορριπτόμενη θερμότητα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την προθέρμανση του κυκλώματος νερού.

Δείτε ακόμη: Ήρθε Ελλάδα η φθηνότερη BMW X1 diesel – Τιμή

Ένα ακόμα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Debrecen είναι ότι ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί σε θερμοκρασία παροχής νερού μόλις 650 C, σε σύγκριση με τους 90-1.200 C σε προηγούμενες εγκαταστάσεις. Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των συστημάτων εξαερισμού των αιθουσών του βαφείου, διατηρώντας σταθερές συνθήκες στους θαλάμους ψεκασμού με θερμοκρασία 220 και επίπεδα υγρασίας 60-65%.

x1

Καθαρισμός καυσαερίων με eRTO

Ο καθαρισμός των καυσαερίων στο Debrecen θα γίνεται μέσω της καινοτόμου διαδικασίας eRTO – electric Regenerative Thermal Oxidiation, που σημαίνει ηλεκτρική αναγεννητική θερμική οξείδωση. Πρόκειται για μια διαδικασία που καθαρίζει τα καυσαέρια από το βαφείο σε θερμοκρασίες 800-1.000 βαθμών Κελσίου και, σε αντίθεση με το παρελθόν, λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Ο καθαρισμός επιτυγχάνεται με τη διέλευση των καυσαερίων από ένα στρώμα κεραμικών υλικών όπου καίγονται τα υπολείμματα διαλύτη. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ο αέρας πρέπει να θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λόγω του υψηλού ποσοστού θερμικής ανάκτησης, με τη θερμότητα να διατηρείται αποτελεσματικά εντός του συστήματος, το eRTO προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...