Μεγάλη απάτη από 800 οδηγούς Uber – Έτσι έκλεβαν για χρόνια πελάτες και εταιρεία

Με παράνομα λογισμικά και εφαρμογές, οι 800 οδηγοί της Uber, εξαπατούσαν για χρόνια πελάτες και εταιρεία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τεράστια κέρδη.

  • -
  • -

Δυο άνδρες στη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν πρόσφατα ως οι εγκέφαλοι μιας «εγκληματικής οργάνωσης» η οποία έκλεβε για χρόνια πελάτες και φυσικά… την Uber. Το FBI είχε λάβει τις πληροφορίες για την παράνομη δράση τους και τους παρακολουθούσε στενά. Η έρευνα του όμως αποκάλυψε ένα «δίκτυο» 800 συνεργατών, τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα 40 εκατ. δολάρια.

Πουλούσαν «χακαρισμένα» smartphones

Οι Eliahou Paldiel και Carlos Arturo Suarez Palacios που συνελήφθησαν από το FBI και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όχι μόνο πουλούσαν χακαρισμένα smartphones σε οδηγούς της Uber, με τα κέρδη τους από αυτές τις αγοραπωλησίες να υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. δολάρια αλλά συγχρόνως, συνεργάστηκαν και με τουλάχιστον 800 οδηγούς, σε μια καλοστημένη απάτη που κατέκλεβε πελάτες και την Uber.

Για χρόνια, η συμμορία χειριζόταν τις χακαρισμένες συσκευές προς όφελος της, ενώ όσοι οδηγοί είχαν προμηθευτεί one off τη συσκευή, έπρεπε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πληρώσουν ξανά τους εγκεφάλους της σπείρας προκειμένου να λαμβάνουν και τα απαραίτητα updates…

Μία από αυτές τις παράνομες εφαρμογές, ονομάζονταν «Screwber», και έδινε στους οδηγούς πρόσβαση στους προορισμούς των πελατών και την αξία της διαδρομής προτού οι ίδιοι το αποδεχθούν!

Αυτό τους επέτρεπε να επιλέγουν μόνο τις πιο κερδοφόρες «κούρσες» ζημιώνοντας στην περίπτωση αυτή πιο πολύ τους συναδέλφους τους... Η εφαρμογή ωστόσο που έφερνε τα χοντρά λεφτά, είχε την ονομασία «Fake GPS» και έκανε αυτό που λέει το όνομα της.

Ξεγελούσε το σύστημα της Uber ώστε να μη γνωρίζει που βρίσκονται οι οδηγοί, τι διαδρομές έχουν επιλέξει και ποιο το κόστος αυτών! Επιπλέον, μπορούσαν μέσω τρίτης εφαρμογής, να χακάρουν και την τελική τιμή στην επιλεχθείσα από τον πελάτη διαδρομή.

Το FBI σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για τη δράση του κυκλώματος από πολλούς οδηγούς της Uber οι οποίοι γνώριζαν για το τι συμβαίνει και είχαν πλέον αγανακτήσει, ενώ η κίνηση που τους οδήγησε στην τσιμπίδα του νόμου ήταν όταν αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και στο χώρο των ενοικιάσεων λιμουζινών!    

Οι εγκέφαλοι της συμμορίας δήλωσαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες. Ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης επέβαλλε χρηματική εγγύηση 210.000 δολαρίων ώστε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη.

Δείτε ακόμη: Σύμφωνα με την Uber όλα τα Ταξί θα γίνουν ηλεκτρικά

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη σε περίπτωση που καταδικαστούν, και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τους 800 και πλέον εμπλεκόμενους με την υπόθεση. Οι εκπρόσωποι της Uber καταδίκασαν τις ενέργειες αυτών των οδηγών, δηλώνοντας ότι με την παράνομη δράση δεν έκλεβαν μόνο χρήματα από τους επιβάτες και την εταιρεία αλλά κυρίως ζημίωναν τους συναδέλφους τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...