Έρχεται το τέλος των ψηφιακών οθονών – Τι αλλάζει από το 2026, τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Οι οδηγοί δε θέλουν και δε χρειάζονται τόσες οθόνες στα αυτοκίνητά τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Euro NCAP, με τους νέους κανόνες που θέτει σε ισχύ το 2026.

  • -
  • -

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την JD Power έδειξε, ότι οι περισσότεροι οδηγοί θεωρούν την προσθήκη ψηφιακών οθονών στα αυτοκίνητα τους «περιττή», επειδή όπως δήλωσαν, όλη αυτή η «έξτρα» τεχνολογία αποδεικνύεται πολύ δύσκολη στη χρήση!

Αυξάνουν τις πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει φτάσει πλέον στο σημείο να «γεμίζει» με ψηφιακές οθόνες τα σύγχρονα αυτοκίνητα σε βαθμό που να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Υπάρχουν βέβαια κατασκευαστές που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, συνδυάζοντας δηλαδή το ψηφιακό περιβάλλον με τους φυσικούς διακόπτες αλλά όπως αποδεικνύεται ούτε αυτό είναι αρκετό.

Η πρόσφατη μελέτη της JD Power διαπίστωσε ότι οι οδηγοί «δεν βλέπουν κάποια χρησιμότητα στις ψηφιακές οθόνες των αυτοκινήτων τους» και ο λόγος είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Οι ψηφιακές οθόνες είναι δύσκολες στη χρήση τους, αποσπούν την προσοχή από το δρόμο και αυξάνουν τις πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος. Μάλιστα μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων στην έρευνα τόνισε ότι η μόνη χρησιμότητα αυτών των οθονών είναι όταν στο κάθισμα του συνοδηγού υπάρχει επιβάτης για να χειριστεί αυτό το περίπλοκο περιβάλλον.

Η μελέτη της JD Power διαπίστωσε με τη σειρά της ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των κυκλοφορούντων οχημάτων επί καθημερινής βάσεως περιλαμβάνει έναν συνεπιβάτη στη θέση του συνοδηγού.

Ακόμα κι έτσι όμως, με συνοδηγό στο όχημα υπάρχει δυσκολία καθώς ο οδηγός, θα πρέπει να ενημερώσει τον συνεπιβάτη για το χειρισμό της ψηφιακής οθόνης, ενώ ακόμα και οι αντιπροσωπείες που πωλούν τα καινούργια αυτοκίνητα, εκφράζουν έντονα παράπονα προς τη «μαμά» εταιρεία γιατί πρέπει να εξηγήσουν αναλυτικά στους υποψήφιους αγοραστές το ψηφιακό αυτό περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί χρόνο αλλά και έξτρα εκπαίδευση για τους ίδιους, καθιστώντας εν τέλει τη διαδικασία παράδοσης του νέου οχήματος μια περίπλοκη διαδικασία.

Επιπλέον, ένας στους πέντε οδηγούς δήλωσε ότι οι περισσότερες εφαρμογές που συνοδεύουν το ψηφιακό περιβάλλον αυτών των οθονών είναι αχρείαστες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα τόνισαν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ακόμα και μετά από καιρό με το χειρισμό των λειτουργιων της ψηφιακής οθόνης.

Τι ετοιμάζει ο Euro NCAP

Από τον Ιανουάριο του 2026, ο ανεξάρτητος φορέας δοκιμών πρόσκρουσης, θα αφαιρεί βαθμούς από τα μοντέλα εκείνα που δεν διαθέτουν ορισμένα παραδοσιακά χειριστήρια στην καμπίνα τους.

Ο Euro NCAP σκοπεύει να υποβαθμίσει τις βαθμολογίες ασφαλείας των αυτοκινήτων αυτών, που δεν διαθέτουν φυσικούς διακόπτες για τις ακόλουθες λειτουργίες: κλιματισμό, ηχοσύστημα, φλας, φώτα, κόρνα, υαλοκαθαριστήρες και κλήση έκτακτης ανάγκης.

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του φορέα, Matthew Avery, εξήγησε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση: «Η υπερβολική χρήση οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα που εκτείνεται σε όλη τη βιομηχανία. Σχεδόν κάθε κατασκευαστής οχημάτων ‘’μετακινεί” τα βασικά χειριστήρια του σε κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος λόγω της απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Οι νέες δοκιμές του Euro NCAP που αναμένονται το 2026, ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ξεχωριστά, φυσικά χειριστήρια, για βασικές λειτουργίες προάγοντας έτσι την ασφαλέστερη οδήγηση».

Όσο καλά βέβαια και αν ακούγονται αυτά τα νέα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Euro NCAP, δεν μπορεί να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επαναφέρουν με το «έτσι θέλω» τους φυσικούς διακόπτες στα μοντέλα τους.

Δείτε ακόμη: Έρευνα αποδεικνύει ότι η ποιότητα φθίνει στα νέα αυτοκίνητα

Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φορέα δοκιμών πρόσκρουσης, επομένως, δεν μπορεί να επιβάλει στις εταιρείες το τι θα κάνουν στα αυτοκίνητα τους. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επιθυμούν να επιτύχουν τη μέγιστη βαθμολογία των πέντε αστέρων στα μοντέλα τους, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...