Έρχονται τα αυτοκίνητα που αλλάζουν χρώμα – Εταιρεία είναι κοντά στη παραγωγή τους

Κι όμως δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας από το 2027!

  • -
  • -

Πριν από περίπου δυο χρόνια… και κάτι, η BMW, σόκαρε τρόπο τινά τους επισκέπτες στην  έκθεση Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, όταν παρουσίασε μια πρωτοποριακή τεχνολογία με την οποία τα αυτοκίνητά της μπορούσαν να αλλάξουν χρώμα!

Και το όνομα αυτής, ‘’E Ink”

Με την τεχνολογία «E Ink» , η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε τα «μαγικά» της σε μια BMW iX η οποία από λευκό χρώμα άλλαξε σε μαύρο, μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των θεατών της έκθεσης.

Τότε, η BMW, χρησιμοποιούσε μια μέθοδο ηλεκτρικών παλμών προκειμένου να χειριστεί τα μόρια που άλλαζαν το χρώμα του αυτοκινήτου της. Σήμερα όμως έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την τεχνολογία, με ανθρώπους της φίρμας να υποστηρίζουν, ότι θα μπορούσε να περάσει στην παραγωγή ακόμα και το 2027 ή το αργότερο έως το 2030!

Ο Markus Brandly, επικεφαλής στο Κέντρο Μηχανικών Ερευνών της BMW, εξήγησε πώς λειτουργεί η εν λόγω τεχνολογία, την οποία παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ονόμασε «E Ink». Ουσιαστικά μία στρώση χρώματος στο αυτοκίνητο εμπεριέχει εκατομμύρια μικροκάψουλες που συγκρατούν ένα διαυγές υγρό με ηλεκτρικά φορτισμένη χρωστική ουσία, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα αλλαγής στο χρώμα του αυτοκίνητου.

Και πόσο θα κοστίζει;

H Dr. Stella Clarke, εκ των κορυφαίων ερευνητών που εξελίσσουν την εν λόγω τεχνολογία ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που καλείται αυτή και η ομάδα της να αντιμετωπίσουν, ωστόσο, όλα πάνε βάσει σχεδίου.

«Δε θα είναι και το πιο οικονομικό τεχνολογικό gadget, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα που θα τεθεί στην παραγωγή, επομένως, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει πρωτίστως να λανσάρεται σε συγκεκριμένες αγορές και πελάτες και κατόπιν, θα διευρυνθεί», δήλωσε η Dr. Stella Clarke.

Επίσης, η Dr. Stella Clarke, ξεκαθάρισε ότι όταν το αυτοκίνητο είναι σβηστό, θα παραμένει στο αρχικό του χρώμα. Θα αλλάζει χρώμα όταν είναι «ενεργό» χωρίς όμως να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Για την ακρίβεια, απαιτούνται μόλις 20 Watt, που είναι περίπου το ίδιο όσο καταναλώνει μια λάμπα ή μια λωρίδα LED φωτισμού στην πόρτα ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, το αυτοκίνητο θα μπορεί να αλλάξει χρώμα από άσπρο σε μαύρο ανάλογα με το πόσο ζεστή ή κρύα είναι η ατμόσφαιρα στο εξωτερικό περιβάλλον. Αργότερα όμως θα υπάρχει ένα ειδικό μπρελόκ με ποικίλες χρωματικές αποχρώσεις τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει ο κάτοχος του αυτοκινήτου για να «προβάλλει» στο αμάξωμα.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να εφαρμοσθεί στην πράξη η εν λόγω τεχνολογία σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Το πρώτο και σημαντικότερο όλων είναι η νομοθεσία. Για ευνόητους λόγους που δε χρίζουν εξήγησης. Ο δεύτερος, έχει να κάνει με την αξιοπιστία αυτής της τεχνολογίας.

Δείτε ακόμη: Τα χρώματα που εξαφανίζονται από τα αυτοκίνητα

Η Dr. Stella Clarke, έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει σε συνέντευξη της, ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά, τα πρωτότυπα μοντέλα που είχαν την «E Ink» τεχνολογία στο «κορμί» τους λειτουργούν ακόμα το ίδιο αποδοτικά. Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος ανταγωνιστής που εργάζεται πάνω στην ίδια τεχνολογία και επιθυμεί να είναι ο πρώτος, που θα τη «ρίξει» στην αγορά!    

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...