Έρχονται χιλιάδες ευρώ πρόστιμα στην Ελλάδα - Δες τι άλλαξε στο νόμο για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Όσοι έχουν ανασφάλιστο όχημα, είναι πλέον αδύνατο να ξεφύγουν από την ηλεκτρονική «δαγκάνα» του νόμου και τα βαρύτατα πρόστιμα που τη συνοδεύουν.

  • -
  • -

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σκανάρισμα των αυτοκινήτων στους δρόμους και βαρύτατα πρόστιμα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο (Ν. 5113/2024 - ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τη θέσπιση ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχων στην Ελλάδα με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα, δεν έχουν προχωρήσει στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Πως θα γίνει ο έλεγχος και η εξακρίβωση

Ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα οχήματα θα γίνεται από δω και στο εξής ηλεκτρονικά και θα πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες. Το νέο σύστημα εξακρίβωσης στοιχείων των οχημάτων της ΓΓΠΣ χρησιμοποιεί ποικίλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, Taxisnet, Υπουργεία: Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου και Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος), ώστε να διασταυρώσει ποια οχήματα είναι ανασφάλιστα. Εξυπακούεται, πως η ίδια μεθοδολογία θα χρησιμοποιηθεί και για όλα εκείνα τα αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορία ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Πρόστιμα φωτιά έως 30.000 ευρώ

Σε περίπτωση λοιπόν ανασφάλιστου οχήματος, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης
  • 500 ευρώ για επιβατηγά Ι.Χ και άλλα οχήματα
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, στη χώρα μας κυκλοφορούν περισσότερα από 500.000 αυτοκίνητα ανασφάλιστα. Σε περίπτωση τώρα κατά την οποία λάβετε το πρόστιμο για το ανασφάλιστο αυτοκίνητό σας, έχετε δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την μέρα που «κόπηκε» το πρόστιμο. H αρμόδια αρχή θα εξετάσει την ένστασή σας μέσα στις επόμενες 30 εργάσιμες ημέρες, και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή θα διαγραφεί και το πρόστιμο.

Εάν απορριφθεί, αλλά προλάβετε μέσα στις επόμενες 10 εργάσιμες ημέρες να τακτοποιήσετε τις οικονομικές εκκρεμότητες και να ασφαλίσετε το όχημα σας, το πρόστιμο διαγράφεται. Έχετε υπόψη επίσης, ότι σε περίπτωση που είχε διαπιστωθεί παράβαση, ακόμα κι αν τακτοποιήσατε κάθε εκκρεμότητα, θα ξαναγίνει έλεγχος μέσα σε διάστημα 3 μηνών και στην περίπτωση κατά την οποία «πιαστείτε» ξανά να οδηγείτε ανασφάλιστο όχημα, ξεχάστε δίπλωμα και πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα δε πρόστιμα, όταν ένα αυτοκίνητο εντοπίζεται να είναι σε ακινησία αλλά παρόλα αυτά κυκλοφορεί «ελεύθερο», θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα φθάνει στις 30.000 ευρώ με τον οδηγό να χάνει το δίπλωμα του. Πλέον, τα πρόστιμα που κόβονται θα αποστέλλονται ψηφιακά στους ιδιοκτήτες με email και μέσω TAXIS.

Δείτε ακόμη: Η χώρα με τα περισσότερα ανασφάλιστα οχήματα

Εάν τώρα, διαπιστωθεί παράβαση στην αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας υιοθετείται το κλιμακωτό πρόστιμο, που έχει ως εξής:

  • 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής
  • 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο
  • 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...