Video: Δες πως κλέβουν ένα Range Rover σε 10 δευτερόλεπτα!

Οι κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο πια, κάτι που ισχύει όμως και για το εξωτερικό. Και πολυτελή SUV όπως το Range Rover, είναι συχνά στο στόχαστρο.

  • -
  • -

Κανείς δεν θέλει να του συμβεί, ενώ όσοι το έχουν βιώσει, περιγράφουν την εμπειρία ως μια από τις χειρότερες που είχαν ποτέ. Ο λόγος για τις κλοπές αυτοκινήτων, ένα «σπορ» που… ευδοκιμεί δυστυχώς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων θα περίμενε κανείς πως θα «φρέναραν» την τάση, όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Όπως κι αν έχει, για συγκεκριμένα μοντέλα, κάποιοι επιτήδειοι έχουν εξελίξει ειδικά λογισμικά που καθιστούν την παραβίαση των πρωτόκολλων ασφαλείας υπόθεση λίγων δευτερολέπτων. Πόσων; Η απάντηση βρίσκεται στο video που ακολουθεί…

Το άνοιξε χωρίς καν να το αγγίξει

Ο κλέφτης απλώς πλησίασε το όχημα και μέσω του υπολογιστή του, κατάφερε να επικοινωνήσει με τη μονάδα που διαχειρίζεται το σύστημα keyless entry του αυτοκινήτου και να το «ξεγελάσει» ότι έχει στα χέρια του το κλειδί. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, το λευκό Range Rover Sport SVR ξεκλείδωσε και η πρόσβαση στην καμπίνα, άρα και τη θύρα OBD του εγκεφάλου, ήταν ανεμπόδιστη για τον κλέφτη. Η συνέχεια λίγο-πολύ είναι η αναμενόμενη. Οι «καλοθελητές» μπήκαν στο αυτοκίνητο, σύνδεσαν μια συσκευή -σαν διαγνωστικό- στη θύρα OBD, πάτησαν το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα και το Range Rover πήρε μπροστά.

Δείτε ακόμη: Έκλεψαν από ομάδα τέσσερις Porsche αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ

Συνολικά ο χρόνος που απαίτησε η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 10-15 δευτερόλεπτα, αν αφαιρέσουμε τις ενδιάμεσες παύσεις για «κουβέντα» που βλέπουμε στο βίντεο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα σύγχρονα αυτοκίνητα με συστήματα εισόδου και εκκίνησης του μοτέρ χωρίς κλειδί, είναι πιο ευάλωτα από τα παραδοσιακά μοντέλα που χρησιμοποιούν το πατροπαράδοτο σύστημα με την κλειδαριά στον διακόπτη της μίζας. Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει, όμως ένα είναι το σίγουρο: όλα μπορούν να παραβιαστούν. Και το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να προετοιμαστούν κατάλληλα με έναν καλό συναγερμό, ασφαλή χώρο στάθμευσης ή αν αυτά δεν είναι δυνατά, μερικές έξτρα κλειδαριές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τέλος, μια ασφάλεια κλοπής προσθέτει αρκετό… peace of mind!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...