Τι είναι αυτό το σήμα στα καινούργια αυτοκίνητα; Σε σώζει από πρόστιμο

Η οδική ασφάλεια στις μετακινήσεις, αλλά και η άνεση, συνδυάζονται πολύ καλά στα καινούργια αυτοκίνητα. Και ο ρόλος αυτής της ένδειξης είναι πάρα πολύ βασικός.

  • -
  • -

Όποιος αγοράσει σήμερα ένα καινούργιο αυτοκίνητο, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι στο κομμάτι της άνεσης και της ασφάλειας, έχουν γίνει πολύ μεγάλα άλματα σε σύγκριση με τα μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν πάρα πολύ, καθώς στέκονται στο πλευρό του οδηγού και τον βοηθούν να διατηρεί την προσοχή του εκεί που πρέπει. Στα νεότερα αυτοκίνητα λοιπόν, εντοπίζουμε ένα σήμα το οποίο εμφανίζεται για να προστατέψει τον οδηγό και να τον βοηθήσει να τηρεί τον νόμο. Συνδυάζεται με το γνωστό μας cruise control, ένα σύστημα που βρίσκεται στα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ξεχάστηκες; Αυτό το σήμα θα σε σώσει

Στον αυτοκινητόδρομο πάρα πολλοί οδηγοί ενεργοποιούν το cruise control προκειμένου η διαδικασία του ταξιδιού να γίνει πιο ξεκούραστη. Ο ηλεκτρονικός σταθεροποιητής διατηρεί την προεπιλεγμένη ταχύτητα και έτσι, ο χειριστής δεν πρέπει να πατάει το πεντάλ του γκαζιού συνεχώς. Αυτό όμως κρύβει ορισμένους κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορεί το όριο ταχύτητας να αλλάξει και ο οδηγός να μην το πάρει χαμπάρι έγκαιρα. Πλέον τα πιο πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν ανιχνευτή οδικών σημάτων, μια κάμερα που βλέπει τις πινακίδες του ΚΟΚ και τις προβάλλει στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

Δείτε ακόμη: Έρχονται οι «έξυπνες» κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα - Που εφαρμόζονται ήδη

Αν λοιπόν έχουμε ρυθμίσει το cruise control στα 130 km/h και το όριο πέσει, για παράδειγμα στα 110 km/h, η κάμερα βλέπει το νέο όριο ταχύτητας και το αυτοκίνητο προτείνει στον οδηγό να αλλάξει την προεπιλεγμένη ταχύτητα του cruise control με βάση το νέο όριο, αν βλέπει ότι το όχημα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το επιτρεπτό. Έτσι με ένα απλό πάτημα του κατάλληλου κουμπιού η ρύθμιση θα αλλάξει και πλέον το cruise control θα ρίξει την ταχύτητα του οχήματος στο νόμιμο επίπεδο, «προστατεύοντας» από κάμερες της τροχαίας και ραντάρ που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή. Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και χειροκίνητα ρίχνοντας την ταχύτητα με τα χειριστήρια του cruise control, ωστόσο είναι μια χρήσιμη συντόμευση που περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο οδηγός.  

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...