Έκαναν φούρνο το Tesla Model Y – Πόσο παραπάνω καίει κάθε ώρα;

Μποτιλιάρισμα και καύσωνας είναι ο χειρότερος συνδυασμός για κάθε αυτοκίνητο, αφού ο κλιματισμός αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Ισχύει το ίδιο και για τα ηλεκτρικά; Ας δούμε τι έδειξε η έρευνα του ADAC για το Tesla Model Y.

  • -
  • -

Σε όλον τον κόσμο δημιουργείται συχνά μποτιλιάρισμα, όμως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού πολλές φορές αυτό συνδυάζεται με ακραία ζέστη ή/και καύσωνα. Αυτό σημαίνει ότι ο κλιματισμός των αυτοκινήτων στο ελληνικό καλοκαίρι δουλεύει υπερωρίες.

Όλοι έχουμε δει ότι σε αυτές τις συνθήκες η κατανάλωση βενζίνης, diesel ή όποιου άλλου καυσίμου χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό μας αυξάνεται, καθώς οι ανάγκες ψύξης για το σύνολο της καμπίνας είναι μεγάλες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cb0142e711c5652650164148c18ea164.jpg

Μποτιλιάρισμα και καύσωνας – Αυξάνεται η κατανάλωση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αναμενόμενα, τα παραπάνω ισχύουν κι εδώ. Δηλαδή στο μποτιλιάρισμα με καύσωνα αυξάνεται η κατανάλωση και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς για να λειτουργήσει ο κλιματισμός απαιτείται ρεύμα, το οποίο θα προέλθει από την μπαταρία που εξασφαλίζει και την κίνηση του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Αθήνα: Μπήκαμε σε ηλεκτρικό λεωφορείο με 40 βαθμούς – Τι γίνεται με αυτονομία και κλιματισμό;

Μπορεί να ξέρουμε ότι η κατανάλωση αυξάνεται, όμως το ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό γίνεται αυτό; Δηλαδή, πόσο παραπάνω ρεύμα θα κάψει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο μποτιλιάρισμα, σε συνθήκες καύσωνα;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5596fd769da0d3b0d25b61c5af6134c5.JPG

Tesla Model Y στον καύσωνα για 8 ώρες – Άντεξε ο κλιματισμός;

Το σχετικό ερώτημα θέλησε να απαντήσει ο γερμανικός οργανισμός ADAC κάνοντας το ανάλογο πείραμα, στον ολοκαίνουριο κλιματικό θάλαμο που δημιούργησε (αίθουσα στην οποία μπορεί να προσομοιωθούν πολλαπλά καιρικά φαινόμενα όπως ζέστη, κρύο, χιόνι, βροχή, αέρας, χαλάζι κ.λπ.).

Ο ADAC έβαλε μέσα στον κλιματικό θάλαμο ένα Model Y και ανέβασε τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς Κελσίου και την διατήρησε εκεί για 8 ώρες, ενώ κατά διαστήματα την ανέβαζε μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικά, η θερμοκρασία που μετρήθηκε στο ταμπλό του ηλεκτρικού SUV έφτασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέτρηση στο παρμπρίζ έδειξε μέχρι και 60 βαθμούς Κελσίου.

ADAC-Test-Tesla-Model-y-thermokrasia

Ο κλιματισμός ήταν ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιβάτες να μη βιώσουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25 βαθμών και το αυτοκίνητο τα κατάφερε. Το σύστημα κλιματισμού άντεξε και στο εσωτερικό το θερμόμετρο δεν ανέβηκε πάνω από αυτό το όριο.

Στην αρχή της δοκιμής το εν λόγω Tesla Model Y ήταν φορτισμένο στο 60%. Στόχος της δοκιμής ήταν να μετρηθεί η κατανάλωση ρεύματος στο μποτιλιάρισμα, με συνθήκες καύσωνα, καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η αυτονομία.

tesla-model-y-fortisi-visma-vysma-kalodio-kalwdio

Πόσο ρεύμα καίει το Tesla Model Y σε μποτιλιάρισμα με καύσωνα;

Οι μετρήσεις του ADAC έδειξαν ότι η ισχύς που απαιτούσε ο κλιματισμός για να κρατήσει δροσερή την καμπίνα ήταν 1,5 kW. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ώρα που το αυτοκίνητο ήταν κολλημένο στην κίνηση και το χτύπαγε ο ήλιος, «έκαιγε» 1,5 kWh. Με βάση την κατανάλωση του Tesla Model Y, αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό SUV έχανε περίπου 8 km αυτονομίας κάθε ώρα.

Μποτιλιάρισμα και καύσωνας – Πόσα ευρώ κοστίζει ο κλιματισμός σε ένα αυτοκίνητο;

Στο οχτάωρο που κράτησε η δοκιμή του ADAC, η συνολική κατανάλωση ρεύματος του Tesla Model Y για τον κλιματισμό ήταν 12 kWh, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σε 66 km αυτονομίας, νούμερο που είναι σχετικά μικρό. Το κόστος του κλιματισμού σε χρήματα αντιστοιχεί σε 2,4 ευρώ για τις 8 ώρες (0,30 € κάθε ώρα), θεωρώντας το κόστος του ρεύματος στα 0,20 €/kWh.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2d6295f47fb9d0310f402f4c6e9c3e4a.jpg

Συγκριτικά, ο ADAC υπολογίζει ότι στις ίδιες συνθήκες ένα αυτοκίνητο που καίει βενζίνη ή diesel καταναλώνει από 1 έως 1,5 λίτρα, κάθε ώρα. Δηλαδή στο οχτάωρο το κόστος μόνο για τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, κυμαίνεται από 14,43 έως 21,65 ευρώ για τη βενζίνη και από 12,5 μέχρι 18,76 ευρώ για το diesel.

Μποτιλιάρισμα και καύσωνας – Καλύτερα με ηλεκτρικό ή με θερμικό αυτοκίνητο;

Μετά το πείραμα ο ADAC θέλησε να βγάλει και ένα συμπέρασμα από όσα κατέγραψε και τις μετρήσεις που έκανε; Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν οι Γερμανοί είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα όταν έχουμε μποτιλιάρισμα με καύσωνα σε σχέση με τα θερμικά (βενζίνη, diesel κ.λπ.), καθώς είναι σαφώς πιο αποδοτικά και απαιτούν λιγότερη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν μικρότερη επίπτωση στην τσέπη.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...