Γερμανία: Επαναφέρει τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Γερμανία έκανε το πρώτο βήμα για να επαναφέρει τα κίνητρα υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνεις οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα.

  • -
  • -

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να θεσπίσει ξανά κίνητρα υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα και γενικότερα τον κλάδο των μεταφορών.

Με αυτήν την απόφαση η Γερμανία δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της προς τα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων, η οποία είχε διακοπεί απότομα πριν από μερικούς μήνες, όταν έγινε μία ξαφνική αλλαγή πολιτικής.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/49f5ec6cd8664b4e3f51170ea1f3b171.jpg

Τι είχε αποφασίσει το 2023 η Γερμανία για τις επιδοτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η Γερμανία αποφάσισε αιφνιδιαστικά τον Δεκέμβριο του 2023 να διακόψει την κρατική επιδότηση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε μία κίνηση η οποία προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά αυτοκινήτου της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν απότομα οι πωλήσεις των οχημάτων με μπαταρία.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις;

Πλέον αυτό αλλάζει σε κάποιο βαθμό, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα αποκλειστικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε να συμβάλλει στην επιστροφή των πωλήσεων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2ace9fe75d1edecae98befe4250d4753.jpg

Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα της Γερμανίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν απόσβεση που θα φτάνει το 40% τον πρώτο χρόνο. Η απόσβεση θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, με το ποσοστό να βαίνει μειούμενο. Μέσα στην επόμενη πενταετία το ποσοστό θα καταλήγει στο 6%.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των οποίων το εταιρικό αυτοκίνητο είναι ηλεκτρικό απολαμβάνουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, συγκριτικά με εκείνους που το εταιρικό τους αυτοκίνητο είναι θερμικό. Αυτό παραμένει όμως θα αλλάξει το όριο στο κόστος του αυτοκίνητου.

Μέχρι πρότινος η διαφορά στη φορολόγηση αφορούσε μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή μέχρι 70.000 ευρώ. Πλέον, το όριο τιμής ανεβαίνει στα 95.000 ευρώ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e1a2a4a5e316ccd055f0965afdba7d77.jpg

Πόσο θα στοιχίσουν στη Γερμανία τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι παραπάνω φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα στοιχίσουν στη Γερμανία 585 εκατομμύρια ευρώ το 2025, ενώ μέχρι το 2028 αυτό το ποσό θα ανέλθει σε 650 εκατομμύρια ευρώ.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...