Δίπλωμα οδήγησης: Ποια αυτοκίνητα οδηγείς νόμιμα με άδεια κατηγορίας Β;

Το γνωστό και ως «ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου» που έχει ο περισσότερος κόσμος, έχει κάποιους περιορισμούς. Ο ένας, είναι πολύ σαφής!

  • -
  • -

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων άνω των 18 ετών είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης. Η πολυπόθητη άδεια δίνει τη δυνατότητα νόμιμης κίνησης με τα περισσότερα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας, εκτός φυσικά από τις μοτοσυκλέτες που έχουν εντελώς διαφορετική διαδικασία εξέτασης (θεωρητική και πρακτική), αλλά και διαβαθμίσεις, αφού το κράτος δεν τις αντιμετωπίζει ως ενιαία κατηγορία αλλά τις ξεχωρίζει, με βάση την ισχύ του κινητήρα τους. Στα αυτοκίνητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως υπάρχει ένας διαφορετικός περιορισμός που οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους.

Είναι όλα τα αυτοκίνητα… ίδια;

Αρχικά να πούμε ότι ο κάτοχος διπλώματος οδήγησης για αυτοκίνητο, μπορεί να οδηγήσει οποιοδήποτε μοντέλο της αγοράς, είτε έχει 40 άλογα, είτε… 2.000 άλογα. Χωράει πολλή συζήτηση για το αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου τα αυτοκίνητα έχουν δυναμώσει αισθητά, με αποκορύφωμα τα ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρουν καταιγιστικές επιδόσεις και μπορεί να είναι έως και επικίνδυνα για έναν μη μυημένο. Ωστόσο, εκτός από τα επιβατικά μοντέλα, οι κάτοχοι ερασιτεχνικού διπλώματος οδήγησης μπορούν να οδηγήσουν και επαγγελματικά μοντέλα, δηλαδή μικρά φορτηγά.

Δείτε ακόμη: Έχασες το δίπλωμα οδήγησης; Τι θα πληρώσεις και πόσο θα περιμένεις

Van ή pick-up, δεν έχει σημασία, αρκεί το μεικτό βάρος του οχήματος να μην ξεπερνά τους 3,5 τόνους. Δηλαδή, το ωφέλιμο φορτίο (το συνολικό βάρος του φορτίου που μπορεί να μεταφέρει το όχημα) σε συνδυασμό με το απόβαρο (το βάρος του ίδιου του οχήματος) να μην ξεπερνούν τα 3.500 κιλά. Από εκεί και πάνω χρειάζεται επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Γ και άνω. Οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε τα περισσότερα van τους να έχουν μεικτό βάρος έως 3,5 τόνους προκειμένου να οδηγούνται από κατόχους ερασιτεχνικού διπλώματος. Υπάρχουν ωστόσο και μερικά van με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, οπότε αν πρόκειται να οδηγήσετε κάποιο φορτηγάκι και έχετε δίπλωμα κατηγορίας Β, ελέγξτε το.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...