Toyota: Μειώνει κατά 1/3 την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Και βλέπουμε...

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, «πατάει φρένο», στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της ηλεκτροκίνησης. Για την ακρίβεια, οι Ιάπωνες δια στόματος Akio Toyoda, έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι το μέλλον της αυτοκίνησης βρίσκεται στην υβριδική τεχνολογία. Με τη δυναμική μάλιστα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων να μειώνεται συνεχώς, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έχουν άδικο;

Ένα εκατομμύριο EV’s το 2026

H Toyota είχε θέσει ως στόχο της, το 2026, να κατασκευάσει 1,5 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα όμως με το μεγαλύτερο οικονομικό «μέσο» της Ιαπωνίας, το Nikkei, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο δε θα κατασκευάσει περισσότερα από 1 εκατ. ηλεκτρικά μοντέλα το 2026.

Η Toyota, πούλησε πέρσι κάτι παραπάνω από 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα του τι σημαίνουν αυτές οι πωλήσεις, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των παγκόσμιων ταξινομήσεων της ιαπωνικής φίρμας. Ούτε σταγόνα στον ωκεανό…  

Οι Ιάπωνες δεν έκρυψαν ποτέ, ότι δεν «πιστεύουν» στην ηλεκτροκίνηση. Και οι εξελίξεις φαίνεται να τους δικαιώνουν απόλυτα. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παγκοσμίως αναθεωρούν τη στρατηγική και τα πλάνα τους σε ότι αφορά τον ηλεκτρικό τους μετασχηματισμό.

Ford, GM, VW, Porsche και Mercedes, μεταξύ άλλων, «ρίχνουν ρυθμούς» προσπαθώντας να βρουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο «χθες» και το «αύριο» της αυτοκίνησης. Εσχάτως και η Volvo, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την παραγωγή υβριδικών και plug-in hybrid μοντέλων καθώς ο στόχος να «μεταλλαχθεί» σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό brand έως το 2030 φαντάζει πλέον άπιαστο όνειρο…

Βέβαια, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Τα ποσά που έχουν εκταμιευτεί για τον περίφημο ηλεκτρικό μετασχηματισμό των κατασκευαστών προκαλούν ζάλη και συγχρόνως, έχουν αδειάσει τα ταμεία των παραδοσιακά μεγάλων του χώρου, φθάνοντας έως το σημείο να θέτουν μέχρι και σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση τους σε περίπτωση που τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως είχαν προβλεφθεί.

Τρανό παράδειγμα οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στη VW, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που για πρώτη φορά στην ιστορία της θα αναγκαστεί όπως όλα δείχνουν να κλείσει δυο μονάδες της στη Γερμανία και να απολύσει κάμποσες εκατοντάδες εργαζομένων, προκειμένου να μειώσει τη χασούρα των 10 δις ευρώ από την ηλεκτρική της μεταστροφή.  

Δείτε ακόμη: Κλείνουν εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται φέτος να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια, από 14 εκατ. που ήταν πέρυσι. Είναι αυξημένες θα υποστηρίξει κανείς, ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν. Τα 10 από τα 17 εκατομμύρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναμένεται να πουληθούν φέτος θα είναι στην Κίνα. Η Κίνα όμως είναι από μόνη της ένας άλλος.. πλανήτης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...