Το πρώτο τροχαίο στην Ελλάδα – Έκαναν κόντρα υπουργός με πρίγκιπα

Μία κόντρα φταίει για τον πρώτο νεκρό από αυτοκίνητο στην Ελλάδα, με τη συνέχεια να μην είναι καλύτερη αφού τα τροχαία στη χώρα μας είναι κορυφαία αιτία θανάτου.

  • -
  • -

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι βασική αιτία θανάτου στην Ελλάδα, καθώς τα ποσοστά τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα, για μια σειρά από λόγους όπως οι κακοί δρόμοι, η ελλιπής σήμανση και η παλαιότητα του στόλου.

Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος από όλους για τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα στην Ελλάδα είναι η ελλιπής οδηγική μας παιδεία, καθώς και η διάθεση επίδειξης πολλών όταν κυκλοφορούν στον δρόμο με το αυτοκίνητό τους.

palio-aftokinito

Πότε έγινε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα;

Τα τελευταία είναι ακριβώς η αιτία για το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκείνο το δυστύχημα έγινε σε μια εποχή που υπήρχαν μόνο 7 αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα.

Δείτε ακόμα: Το πρώτο φανάρι της Ελλάδας – Πού και πότε τοποθετήθηκε;

Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα έγινε στις 4 Μαρτίου του 1907. Εκείνη την εποχή τα αυτοκίνητα ήταν πανάκριβα και η πρώτη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων δεν είχε ανοίξει ακόμα στη χώρα. Αυτό θα γινόταν το 1910.

aftokinito-palio-troxaio-trakarisma

Ποιοι είχαν τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

Λόγω των παραπάνω τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα ήταν πανάκριβα, δύσκολο να έρθουν και αναμενόμενα ήταν πάρα πολύ σπάνιο θέαμα στους δρόμους. Μόνο οι πραγματικά πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα έγινε εξαιτίας ενός πρίγκιπα κι ενός βουλευτή. Πρόκειται για τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον υπουργό και βουλευτή Φθιώτιδας, Νικόλαο Σιμόπουλο.

trakarisma-aftokinito-palio-troxaio

Πού έγινε το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Αθήνα; Ποιο ήταν το θύμα;

Στις 4 Μαρτίου 1907, το πρωί, οι δύο άνδρες κατηφόριζαν τη λεωφόρο Συγγρού η οποία τότε ήταν εκτός του αστικού ιστού της Αθήνας. Στο ύψος του Φιξ συναντήθηκαν (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σήμερα) και αποφάσισαν να κάνουν κόντρα για να δουν ποιος είναι πιο γρήγορος.

Ο Σιμόπουλος κάποια στιγμή προσπέρασε τον πρίγκιπα Ανδρέα όμως τότε είδε μπροστά του μία γυναίκα. Το θύμα του πρώτου τροχαίου στην Ελλάδα ήταν η 25χρονη Ευφροσύνη Βαμβακά. Ο βουλευτής δεν πρόλαβε να φρενάρει, πέρασε από πάνω της και αμέσως μετά το ίδιο έκανε και ο πρίγκιπας Ανδρέας, ο οποίος επίσης δεν πρόλαβε να φρενάρει

trakarisma-palio-aftokinito-troxaio

Πώς αντέδρασε ο κόσμος της εποχής, μετά το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο στην Ελλάδα;

Φυσικά η μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της, με το περιστατικό να γίνεται μεγάλο θέμα στις εφημερίδες της εποχής. Το αυτοκίνητο ήταν ακόμα κάτι άγνωστο, που προκαλούσε φόβο στους περισσότερους όπως κάθε τι νέο, οπότε κυκλοφόρησαν τίτλοι που αναρωτιόντουσαν τι θα συμβεί αν τα αυτοκίνητα γίνουν 70.

Δυστυχώς ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα, όμως τα στατιστικά των τελευταίων ετών και η εξέλιξη της τεχνολογίας των αυτοκινήτων αφήνουν μια ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...