Η χώρα που έσπασε κάθε ρεκόρ στα ηλεκτρικά - Απέχει 3.373 km απο την Ελλάδα

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, σε αυτή την χώρα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέλαβαν μερίδιο αγοράς 94% τον Αύγουστο!

  • -
  • -

Είναι ίσως η μόνη χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους που πιστεύει τόσο πολύ στην ηλεκτροκίνηση. Και το δείχνει φυσικά εμπράκτως. Ο λόγος γίνεται για τη Νορβηγία των σχεδόν 6 εκατ. κατοίκων, οι οποίοι παρά την αφθονία που διαθέτουν σε ορυκτά καύσιμα, επιλέγουν εδώ και χρόνια «δαγκωτό», ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους.

Έσπασε κάθε ρεκόρ ο Αύγουστος

Οι πωλήσεις λοιπόν ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον Αύγουστο στη Νορβηγία κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καταλαμβάνοντας μερίδιο επί των συνολικών πωλήσεων, της τάξεως του 94,3%!

Οι Νορβηγοί πολίτες αγόρασαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα 10.480 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεβάζοντας τον πήχη στα 68.435 EV’s από την αρχή του έτους. Το Tesla Model Y, αντιπροσώπευε το 18,8% των πωλήσεων, ενώ υψηλές πωλήσεις σημείωσαν τόσο το ηλεκτρικό Kona της Hyundai όσο και το Leaf της Nissan.

Η σκανδιναβική χώρα, μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειωτέων, έχει θέσει ως στόχο να πουλά μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2025, τουλάχιστον 10 χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ.

Η Νορβηγία, εξακολουθεί να προσφέρει κίνητρα και φορολογικά οφέλη σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την απήχηση που έχουν αυτού του είδους τα μοντέλα στην εν λόγω αγορά. Μη ξεχνάμε βεβαίως ότι η χώρα διαθέτει και το καλύτερο δίκτυο φόρτισης στην Ευρώπη.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν πλησιάζει τη Νορβηγία στην ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο διευθυντής του OFV Oyvind Solberg Thorsen για να προσθέσει «Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, σύντομα θα είμαστε στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας για αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2025».

Δείτε ακόμη: Η Toyota μειώνει κατά 1/3 την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 12,1% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιούλιο. Βρίσκονται ακόμα στην τελευταία θέση των προτιμήσεων των καταναλωτών πίσω από τα βενζινοκίνητα (33,4%), τα υβριδικά (32%) και τα ντίζελ (12,6%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...