Τι ετοιμάζουν οι «σκληροί» της ηλεκτροκίνησης - Tesla, Rivian και Lucid τα αλλάζουν όλα

Τη στιγμή που το σύνολο των κατασκευαστών στρέφεται ξανά στα υβριδικά οχήματα, οι σκληροί της ηλεκτροκίνησης, ετοιμάζουν την κίνηση που θα γυρίσει το παιχνίδι… υπέρ τους.

  • -
  • -

Ενώ οι «παραδοσιακές» αυτοκινητοβιομηχανίες, πατούν προς ώρας φρένο στην ηλεκτρική τους μετάβαση προσθέτοντας περισσότερα υβριδικά μοντέλα στη γκάμα τους προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις, οι σκληροί της ηλεκτροκίνησης παίζουν τα ρέστα τους για να αντιστρέψουν το κλίμα…

Αλλαγή στρατηγικής

Tesla, Rivian και Lucid διαπίστωσαν στην πράξη, ότι μετά το αρχικό «big bang» στις πωλήσεις των ηλεκτρικών τους μοντέλων, έχει αρχίσει η πτώση… Κι αν η Tesla αντιλήφθηκε νωρίτερα από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της, αμιγώς ηλεκτρικούς και μη, ότι τα ακριβά EV’s δε γίνεται να πωλούνται για πάντα σε αυτές τις τιμές, με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά το κόστος κτήσης στις best seller προτάσεις της, οι υπόλοιποι, το κατάλαβαν… τον τελευταίο χρόνο.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια, καθώς τόσο η Tesla, όσο και η Rivian αλλά και η Lucid, θα εστιάσουν από δω και στο εξής στην κατασκευή και παραγωγή πιο προσιτών ηλεκτρικών μοντέλων.

Ήδη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στο 2025, η Tesla θα ξεκινήσει την παραγωγή του πολυαναμενόμενου Model 2 (ή όπως θα ονομαστεί εν τέλει), του ηλεκτρικού δηλαδή αυτοκινήτου των 25.000 ευρώ.  

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία που θα καταφέρει να είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει ένα πραγματικά προσιτό ηλεκτρικό όχημα, με αξιοπρεπή αυτονομία και πρακτικότητα στον «αληθινό» βέβαια κόσμο, είναι και αυτή που θα κερδίσει τον πόλεμο στα EV.

Προς ώρας πάντως, πιο κοντά και από την Tesla και από οποιοδήποτε άλλο κατασκευαστή σε αυτό το «turning point» βρίσκεται η Renault με το νέο «5άρι». Ενώ σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι στόχος τους είναι ένα ηλεκτρικό με τιμή εκκίνησης τα 25.000 ευρώ.  

Η Rivian τώρα, έχει καταστήσει σαφές ότι τα νέα συμπαγή crossover της, R2, R3 και R3X θα ριχτούν στη μάχη με μοναδικό στόχο να προσελκύσουν νέο αίμα (πελατολόγιο δηλαδή…) στις τάξεις της φίρμας χάρη στην πιο προσιτή στρατηγική τιμολόγησης τους.

Σύμφωνα με τον CEO της φίρμας, RJ Scaringe, το R2 θα μπορούσε να εκκινεί στις ΗΠΑ από τα 45.000 δολάρια, ενώ το R3 στοχεύουν να είναι ακόμη φθηνότερο, κοντά στα 35.000 δολάρια. Προσιτά σίγουρα δεν τα λες, είναι όμως φθηνότερα από τα μοντέλα που προσφέρει σήμερα η Rivian, ενώ εάν υπολογίσει κανείς και τα «ηλεκτρικά» κίνητρα που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση, τότε αφαιρέστε από τις προαναφερθείσες τιμές κοντά από 7.000 έως 9.000 δολάρια και θα χετε μπροστά της τα πιο προσιτά Rivian που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα.  

Εν τω μεταξύ, μέχρι και η Lucid, η οποία κατά κύριο λόγο καταπιάνεται με την παραγωγή premium ηλεκτρικών μοντέλων, προετοιμάζει αυτήν την περίοδο μέσω του προγράμματος «Mid-Size Program» μια νέα σειρά πιο προσιτών προτάσεων ώστε να κοντράρει τόσο την Tesla όσο και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Δείτε ακόμη: Η χώρα που έσπασε κάθε ρεκόρ στα ηλεκτρικά

Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων έχει… βαλτώσει ή αν προτιμάτε καλύτερα οι πωλήσεις της έχουν επιβραδυνθεί, ίσως στην πραγματικότητα να βρίσκεται στα πρόθυρα μια νέας έκρηξης, με καινούργια προϊόντα, πιο προσιτά, με σοβαρή αυτονομία που θα απευθύνονται σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...