Μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου: Μικρότερη απαλλαγή ή φθηνότερη τιμή συμβολαίου;

Η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου μπορεί να είναι από εντελώς απλή (αστική ευθύνη) μέχρι πλήρης (οδική βοήθεια, κλοπή, φωτιά, καιρικά φαινόμενα) αλλά και μεικτή, συμπεριλαμβάνοντας ιδίες ζημιές.

  • -
  • -

Ένα από τα βασικά έξοδα ενός αυτοκινήτου, είναι η ασφάλισή του. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλεια, οι περισσότεροι όμως δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο βασικό, υποχρεωτικό πακέτο αλλά πληρώνουν για επιπλέον καλύψεις. Ασφάλεια κλοπής, πυρός, φυσικών φαινομένων, οδική βοήθεια και πολλά ακόμη στοιχεία, εξασφαλίζουν ότι ο ιδιοκτήτης θα πάρει τα χρήματά του ή έστω, ένα μέρος αυτών, αν συμβεί κάποια «στραβή». Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να έχουν όλες τις καλύψεις, ακόμη και μεικτή (ιδίες ζημιές) ώστε να αποζημιωθούν ακόμη κι αν έχουν οι ίδιοι την υπαιτιότητα του ατυχήματος.

Χαμηλή απαλλαγή ή φθηνή τιμή;

Το «δίλημμα» που καλούνται να απαντήσουν οι ιδιοκτήτες που ζητούν μεικτή ασφάλεια, είναι αν θα έχουν χαμηλή απαλλαγή ή φθηνά ασφάλιστρα. Όσο πιο μικρή είναι η απαλλαγή, τόσο ακριβότερο είναι το συμβόλαιο. Και το αντίθετο. Για να προλάβουμε τυχόν απορίες, «απαλλαγή» ονομάζεται το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει ο ιδιοκτήτης στη ζημιά. Για παράδειγμα αν προκαλέσει ατύχημα που κοστίζει 1.000 ευρώ και το συμβόλαιο προβλέπει 300 ευρώ απαλλαγή, τότε ο ίδιος θα πληρώσει τα 300 ευρώ και τα υπόλοιπα 700 ευρώ, τα συμπληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία. Τα συνηθισμένα ποσά απαλλαγής είναι 300 ευρώ, 500 ευρώ, 700 ευρώ, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ.

Αντίθετα, αν μιλάμε για μια ζημιά των περίπου 500 ευρώ και το συμβόλαιο έχει απαλλαγή 1.000 ευρώ, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η ασφαλιστική δεν θα εμπλακεί καθόλου στο συμβάν και όλο το ποσό θα το πληρώσει ο ιδιοκτήτης, εφόσον το ποσό είναι μικρότερο της απαλλαγής. Για αυτό και αλλάζουν σημαντικά οι τιμές των συμβολαίων ανάλογα με την απαλλαγή που θα ζητήσει ο ιδιοκτήτης. Η προσφορά θα διαφέρει πολύ αν η απαλλαγή είναι στα 300 ευρώ, σε σύγκριση με μια άλλη προσφορά, από την ίδια εταιρεία, που θα προβλέπει απαλλαγή στα 1.000 ευρώ. Και εδώ είναι που προκύπτει το δίλημμα. Τι είναι καλύτερο;

Η μεικτή ασφάλεια είναι ιδανική για καινούργια αυτοκίνητα

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα καινούργια αυτοκίνητα, οι τιμές των ανταλλακτικών είναι πολύ υψηλές. Ένα Full LED φανάρι σύγχρονου αυτοκινήτου, με τόση τεχνολογία που ενσωματώνει, μπορεί να στοιχίζει και πάνω από 2.000 ευρώ έκαστο, ενώ πίσω από τους προφυλακτήρες, τη μάσκα και το παρμπρίζ υπάρχουν ακριβοί αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, που κανένας ιδιοκτήτης δεν θέλει να μάθει πόσο στοιχίζουν. Άρα, θεωρούμε ότι η χρήση μεικτής ασφάλειας σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, ενδέχεται να… σώσει τον οδηγό κάποια στιγμή και καλύτερα να την πληρώνει χωρίς να τη χρειαστεί, παρά να έρθει μια στιγμή που σε ένα φαινομενικά μικρό ατύχημα, θα του… ράψουν κοστούμι κοντά στις 5.000 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Οι 3 περιοχές της Ελλάδας με τα ακριβότερα ασφάλιστρα

Η δική μας συμβουλή είναι να αποφύγετε τα συμβόλαια με τις πολύ μικρές απαλλαγές (κάτω από 500 ευρώ) και να επιλέξετε κάποιο με 700 - 1.000 ευρώ απαλλαγή. Αν προκύψει κάτι πολύ μικρό και έχετε την υπαιτιότητα, μια ζημιά κοντά στα 1.000 ευρώ πιθανότατα δεν θα προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα και θα την πληρώσετε. Αν όμως σας συμβεί κάτι χειρότερο και το κόστος της ζημιάς ξεφύγει, θα είναι ανεκτίμητο να γνωρίζετε ότι εσείς θα πληρώσετε μόλις τα 1.000 ευρώ και τα υπόλοιπα, θα τα αναλάβει η ασφάλεια. Φυσικά, αυτή είναι η δική μας συμβουλή. Άλλοι προτιμούν να έχουν την ελάχιστη δυνατή απαλλαγή για να κάνουν χρήση όποτε προκύπτει κάτι (κι ας πληρώνουν ακριβότερο συμβόλαιο), ενώ άλλοι δεν επιθυμούν καν να μπουν στη διαδικασία της μεικτής ασφάλισης και προτιμούν απλό συμβόλαιο με κάποιες επιπλέον καλύψεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...