Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά έχασαν 24,7% της αξίας τους σε 1 χρόνο - Το Top 3 των αυτοκινήτων

Σύμφωνα με έρευνα, σε δείγμα 1,6 εκατ. μεταχειρισμένων οχημάτων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζουν μεγαλύτερη απαξίωση σε σχέση με τα θερμικά.

  • -
  • -

Οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλικίας ενός έως πέντε ετών, «έχασαν» 24,7% της αξίας τους μέσα σε ένα χρόνο σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε δείγμα 1,6 εκατ. οχημάτων.

Τι σημαίνει αυτό…

Το πρώτο «δεδομένο» της έρευνας μαρτυρά, ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφάνισαν μεγαλύτερη απαξίωση της τιμής τους τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα ή όσα οχήματα χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα κίνησης.

Ο «φταίχτης» γι’ αυτήν την απαξίωση των τιμών στα ηλεκτρικά μεταχειρισμένα μοντέλα, έχει ονοματεπώνυμο. Elon Musk και προφανώς…Tesla. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της έρευνας. Η επιθετική πολιτική που ακολούθησε ο ιδρυτής της Tesla, με συνεχείς μειώσεις τιμών στα καινούργια μοντέλα της αμερικανικής ηλεκτρικής φίρμας, είχε αντίκτυπο στην αγορά των μεταχειρισμένων, όχι μόνο των δικών του προτάσεων αλλά και του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της iSeeCars, από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν χάσει 24,7% της αξίας τους, σε σύγκριση με ένα 6% για τα μεταχειρισμένα υβριδικά και ένα 4,4% για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα βενζίνης. Τα στοιχεία όπως προαναφέραμε, προέκυψαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα δεδομένων που περιελάβανε περισσότερα από 1,6 εκατ. μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ηλικίας 1 έως 5 ετών.

Η μέση τιμή πώλησης ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα στις ΗΠΑ είναι κοντά στα 27.000 $ και αναμένεται το προσεχές διάστημα, πριν κλείσει το έτος για την ακρίβεια, να σταθεροποιηθεί λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 25.000 $. Τα βενζινοκίνητα ή τα υβριδικά μεταχειρισμένα μοντέλα κυμαίνονται στα 28.000 $.

Η αγορά των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέτυχε, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, αυτό που προσπαθεί εδώ και καιρό σύσσωμη η αυτοκινητοβιομηχανία. Να πωλούνται δηλαδή EV’s στα 25.000 δολάρια

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά «δυσκολεύονταν» λόγω υψηλής τιμής πώλησης, τώρα, είναι η ευκαιρία τους. Κάτι που φαίνεται να «δουλεύει» και στην πράξη, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, καθώς η έρευνα έδειξε, ότι από εκεί που ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το Σεπτέμβριο του 2023 ήθελε κατά μέσο όρο 55,3 ημέρες για να πωληθεί, σήμερα του αρκούν 38,6 ημέρες

Τα μοντέλα τώρα με την μεγαλύτερη απαξίωση στην τιμή τους ήταν τα Tesla Model 3, Nissan Leaf και το Hyundai Kona Electric, ενώ σε απόσταση αναπνοής, ακολουθούν τα Chevrolet Bolt (EV) και Jaguar E-Pace.

Η μέση τιμή πώλησης ενός μεταχειρισμένου Tesla Model 3 είναι σήμερα κοντά στα 25.000 $, μειωμένη κατά 8.500 $ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Kia Niro EV κυμαίνεται στα 22.000 $ (σχεδόν 6.000 $ λιγότερα), ενώ το ταπεινό Nissan Leaf μπορεί κανείς να το αποκτήσει ως μεταχειρισμένο σήμερα στις ΗΠΑ έναντι 16.000 δολαρίων, περίπου 4.000 δολάρια φθηνότερο απ’ όσο κόστιζε πριν από 12 μήνες.

Δείτε ακόμη: Η χώρα που έσπασε κάθε ρεκόρ στα ηλεκτρικά

«Η σημαντική πτώση των τιμών στα EV’s μέσα σε ένα έτος φαίνεται ότι τόνωσε σημαντικά τη ζήτηση τους, κάτι που αντανακλάται και στους ταχύτερους ρυθμούς με τους οποίους πωλούνται» τόνισε ο Karl Brauer, κορυφαίο στέλεχος της iSeeCars και αναλυτής. Εν ολίγοις, η προσιτή τιμή στα ηλεκτρικά, αυξάνει τις πωλήσεις τους…

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...