Πρόστιμο σε οδηγό γιατί έδειξε το δίπλωμα από το gov.gr – Έχει το δικαίωμα η Τροχαία;

Όλοι οι οδηγοί στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχουν μαζί το χάρτινο ή το πλαστικό δίπλωμα, καθώς υπάρχει το ψηφιακό στο κινητό από το gov.gr Wallet. Όμως κάποιοι αστυνομικοί ακόμα δεν το ξέρουν.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα όποιος οδηγεί αυτοκίνητο, moto ή οποιοδήποτε άλλο όχημα πρέπει να έχει μαζί του το δίπλωμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει, ο νόμος επιτρέπει στην Αστυνομία και την Τροχαία να κόψουν κλήση.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το δίπλωμα που έπρεπε να έχουμε μαζί μας ήταν το χάρτινο, ενώ αργότερα έγινε πλαστικό σε μορφή κάρτας, με αποτέλεσμα να μη φθείρεται και να είναι πιο εύκολο να το έχουμε πάντα μαζί μας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fcd842df7cb070ebe1138e78070c2c49.jpg

Δίπλωμα από το gov.gr Wallet – Είναι ισάξιο με το πλαστικό;

Τα τελευταία δύο χρόνια (περίπου) αυτή η διαδικασία έχει γίνει ακόμα πιο εύκολη, με τη δημιουργία του gov.gr Wallet. Όλοι οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το κράτος, ώστε να έχουν εκεί τα απαραίτητα έγγραφα όπως δίπλωμα και ταυτότητα.

Δείτε ακόμα: Τέλος στα έγγραφα του αυτοκινήτου - Μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που είχε βγει όταν έγινε δημόσια διαθέσιμη η εφαρμογή, «τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d8a4976c156844bfa45022f9721cda3e.jpg

Σε ποια περίπτωση δεν ισχύει το δίπλωμα από το gov.gr Wallet;

Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν κάποιος πάει στο εξωτερικό θα χρειαστεί να έχει μαζί την ταυτότητα και το δίπλωμα σε φυσική μορφή. Όσο κινείται εντός της Ελλάδας, η επίδειξη των ψηφιακών εγγράφων από το gov.gr Wallet στο κινητό, είναι αρκετά.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν τα έχει ακούσει ένας αστυνομικός στην Ηλιούπολη, ο οποίος έκοψε κλήση σε μία γυναίκα. Η αιτία που σημειώθηκε στην κλήση ήταν ότι δεν είχε μαζί της το δίπλωμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9c6e3e23efae26117f70c7a268fad481.jpg

Πώς δέχτηκε πρόστιμο η γυναίκα ενώ είχε δίπλωμα στο gov.gr Wallet;

Το περιστατικό ξεκίνησε μετά από ένα τροχαίο μικρής έκτασης το βράδυ της Τρίτης με ελαφρύ τραυματισμό της συνοδηγού. Σύντομα έφτασε ασθενοφόρο για να παραλάβει την γυναίκα, ενώ στο σημείο βρέθηκε και η Τροχαία για να καταγράψει το περιστατικό.

Στον τυπικό έλεγχο η οδηγός του ενός αυτοκινήτου έδειξε το δίπλωμά της μέσω του κινητού της, χρησιμοποιώντας της εφαρμογή gov.gr Wallet. Ωστόσο, ο αστυνομικός είπε ότι ήθελε να δει το δίπλωμα σε φυσική μορφή, χαρακτηρίζοντας το ψηφιακό ως μη αποδεκτό.

Το πρόστιμο δεν ήταν μεγάλο καθώς περιορίστηκε στα 10 ευρώ, όμως η ουσία είναι στη μη ενημέρωση κάποιων αστυνομικών. Δεν είναι δυνατό το κράτος να έχει δημοσιεύσει μια απόφαση και ο πολίτης να δέχεται πρόστιμο, παρά το γεγονός ότι τηρεί το νόμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...