Κάναμε 2.400 km με το Renault Austral 1.3 Turbo 160 PS - Πόσο καίει πραγματικά;

Το οικογενειακό, mild hybrid SUV της Renault αποτέλεσε το αυτοκίνητο με το οποίο ολοκληρώσαμε άνετα και με ασφάλεια τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τι ζήτησε σε βενζίνη;

  • -
  • -

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι το απόλυτο test ενός αυτοκινήτου. Πολλά χιλιόμετρα, πάρα πολλές, διαφορετικές συνθήκες δρόμων και -συνήθως- αφόρητη ζέστη που βάζει δύσκολα σε ανθρώπους και κινητήρες. Φέτος η ανάγκη για αυξημένους χώρους (λόγω παρέας 4 ατόμων και πολλών αποσκευών) συνέπεσε ευχάριστα με την παροχή ενός Renault Austral 1.3 Mild Hybrid X-Tronic 160 PS από την ελληνική αντιπροσωπεία για την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόκειται για ένα οικογενειακό SUV που είχαμε οδηγήσει ουκ ολίγες φορές και γνωρίζαμε πως θα ανταποκριθεί εξαιρετικά στο πρόγραμμα των διακοπών μας, το οποίο περιλάμβανε λίγο-πολύ τα πάντα.

Το πολυμορφικό SUV

Για αρχή, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Renault έδωσε πολλά πολυμορφικά στοιχεία στο Austral, αυξάνοντας σημαντικά τον οικογενειακό χαρακτήρα του. Καθόλου περίεργο αν σκεφτούμε ότι η γαλλική μάρκα είχε πολύ μεγάλη παράδοση στα MPV με κορυφαία μοντέλα του είδους, όπως τα Scenic και Espace. Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτού του είδους τα αμαξώματα δεν έχουν καμία εμπορική τύχη. Ωστόσο η ενσωμάτωση ορισμένων χαρακτηριστικών στα περιζήτητα SUV, μόνο καλό μπορούν να κάνουν! Στη δική μας περίπτωση, έπρεπε να βολευτούμε τέσσερις ενήλικοι, μαζί με μια ντουζίνα αποσκευές, εξοπλισμό παραλίας, ψυγειάκια και άλλα αντικείμενα, στο εσωτερικό του Austral μας.

Η πρώτη θετική είδηση ήταν ότι τα πίσω καθίσματα είναι συρόμενα σε μια διαδρομή 16 cm, ευνοώντας τον χώρο για τα πόδια ή το βαλίτσες, ανάλογα τις ανάγκες. Ο χώρος με τις πλάτες των πίσω καθισμάτων στη θέση τους, αγγίζει τα 575 lt. Παίζοντας το απαραίτητο «τέτρις» στο πορτμπαγκάζ, αλλά και τοποθετώντας πράγματα ακόμη και στην πέμπτη θέση, όπως και στα πόδια των επιβατών, η ηλεκτρική πόρτα του χώρου αποσκευών κατάφερε να κλείσει και το σύντομο ταξίδι μας μέχρι το λιμάνι έγινε απροβλημάτιστα. Στην επιστροφή, η προμήθεια πολλών προϊόντων από το νησί που επισκεφθήκαμε (κούτα με κρασιά, τυριά, ζυμαρικά και λοιπά τοπικά προϊόντα) άλλαξε αρκετά το σενάριο…

Όμως, γνωρίζαμε ότι υπήρχε λύση. Οι πλάτες των πίσω καθισμάτων είναι διαιρούμενες, οπότε κρατήσαμε μόνο τις δύο από τις τρεις θέσεις πίσω και ξαπλώσαμε το δεξί κάθισμα, απελευθερώνοντας αρκετό χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην επιστροφή κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα στην καμπίνα, καθώς ήμασταν φορτωμένοι μέχρι την οροφή. Σύμφωνα με την Renault, το Austral στην τριθέσια διαμόρφωση (με ξαπλωμένα τα δύο πίσω καθίσματα) προσφέρει χώρο 960 lt για αποσκευές, ενώ αν οι πίσω θέσεις δεν χρειάζονται καθόλου και αναδιπλωθούν πλήρως, τότε μιλάμε για έναν χώρο 1.761 λίτρων που πραγματικά προσφέρει ακραίες μεταφορικές ικανότητες.

160 λιτοδίαιτοι ίπποι

Το Renault Austral που μας παραχωρήθηκε χρησιμοποιούσε τον τετρακύλινδρο, ήπια υβριδικό turbo βενζινοκινητήρα 1.3 lt των 160 PS και 270 Nm. Η κίνηση έφτανε στους εμπρός τροχούς μέσα από ένα αυτόματο κιβώτιο X-Tronic συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης, με 7 προκαθορισμένα επίπεδα που προσομοιώνουν τη λειτουργία ενός συμβατικού αυτόματου σασμάν με κανονικές σχέσεις. Η λειτουργία του είναι υποδειγματική για κιβώτιο του είδους, χωρίς να εμφανίζει εύκολα το ενοχλητικό φαινόμενο του πατιναρίσματος. Ναι, όταν ζητήσεις ξαφνικά την πλήρη ισχύ του συνόλου υστερεί λίγο στο kickdown, ωστόσο στις περιπτώσεις που πατάς το δεξί πεντάλ μέχρι το 70-80% (στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δηλαδή) συμπεριφέρεται εξαιρετικά. Στα υπέρ, ότι υπήρχαν και paddles πίσω από το τιμόνι ώστε ο οδηγός να χειρίζεται χειροκίνητα (αν επιθυμεί) τις 7 εικονικές σχέσεις. Η μάρκα ανακοινώνει 0-100 km/h σε 9,7 sec, μια πολύ ικανοποιητική επίδοση για τον χαρακτήρα του μοντέλου.

Στα 2.400 km που καλύψαμε συνολικά, πρακτικά αντιμετωπίσαμε τις περισσότερες συνθήκες. Χαλαρή μετακίνηση σε επαρχιακό δίκτυο, φουλ φορτωμένο με A/C με τις γνωστές ανηφόρες-κατηφόρες των νησιών, αυτοκινητόδρομο, αλλά και πολύ χωματόδρομο. Η μέση κατανάλωση για όλα αυτά ήταν στα 7,3 lt ανά 100 km. Αρκετά καλά, με δεδομένο ότι ο κλιματισμός δεν έκλεισε ποτέ, ενώ δεν έγινε και καμία προσπάθεια οικονομικής οδήγησης. Την τελευταία μια εβδομάδα που κυκλοφορήσαμε στους δρόμους της Αθήνας, σε κανονικούς πλέον ρυθμούς με τα γνωστά μποτιλιαρίσματα και τη βιασύνη της καθημερινότητας, η μέση κατανάλωση σταθεροποιήθηκε στα 7,6 lt / 100 km μέχρι να το επιστρέψουμε στις εγκαταστάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Δείτε ακόμη: Η video-δοκιμή μας για το Renault Austral 160 PS X-Tronic

Ιδανικό!

Αν και είχαμε συνυπάρξει μαζί του αρκετές φορές, η παραχώρηση του Renault Austral για τόσες συνεχόμενες ημέρες στην περίοδο των διακοπών μας βοήθησε να βγάλουμε ένα ακόμη πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα. Ανήκει στα κορυφαία C-SUV της αγοράς, συνδυάζοντας εξαιρετικά τον αποδοτικό κινητήρα με την εξαιρετική εκμετάλλευση των χώρων, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ασφάλεια, ακόμη και το σύγχρονο design. Η μεγάλη, κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής 12 ιντσών στην κεντρική κονσόλα με το νεότερης γενιάς σύστημα πολυμέσων OpenR Link συγκαταλέγεται στα κορυφαία πακέτα της αγοράς, ενσωματώνοντας bult-in εφαρμογές της Google όπως Google Maps, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί smartphone.

Παράλληλα υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay, διαθέτει κορυφαία απόκριση στις εντολές του χειριστή, χρησιμοποιεί multi-touch τεχνολογία (μπορείς να κάνεις zoom-in και zoom-out ανοίγοντας και κλείνοντας τα δάκτυλα, όπως στα smartphones) και συνοδεύεται από όμορφα γραφικά. Ταυτόχρονα, τα 32 συνολικά συστήματα ασφάλειας είναι τα περισσότερα που έχουν τοποθετηθεί ποτέ σε ένα Renault και πραγματικά, πλαισιώνουν άριστα τον οδηγό δίχως να γίνονται ενοχλητικά. Μια ακόμη μικρή λεπτομέρεια είναι η απόσταση από το έδαφος στα 180 mm, που δίνει αρκετή ελευθερία κίνησης ακόμη και σε χωματόδρομους με δύσβατα κομμάτια. Φυσικά πάντα χρειάζεται σύνεση αφού δεν υπάρχει σύστημα τετρακίνησης σε καμία έκδοση, ενώ τα 19άρια ελαστικά της Michelin μπορούν να τραυματιστούν εύκολα, χωρίς να υπάρχει ρεζέρβα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...