To αυτοκίνητο που έσωσε από χρεωκοπία την Volkswagen – Και αυτό που θα την σώσει σήμερα

Η Volkswagen διάγει μία από τις δυσκολότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της και ενδεχομένως να πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν για να δώσει λύση στα προβλήματά της…

  • -
  • -

Όποιος ξεχνά τις ρίζες του, λέει ο θυμόσοφος λαός, τιμωρείται. Ίσως στη Volkswagen να «έχασαν» στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, την «επαφή» με το ένδοξο παρελθόν τους. Μπορεί βέβαια και να παρασύρθηκαν, όπως συνέβη με την πλειονότητα των κατασκευαστών, από την «τρέλα» των ηλεκτρικών και τη βίαιη μετάβαση σε μια πραγματικότητα που όπως αποδείχθηκε, δεν αρκούσαν μόνο οι μεγάλες επενδύσεις αλλά χρειαζόταν κυρίως σωστός προγραμματισμός και σύνεση, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως αυτές, που αντιμετωπίζει σήμερα η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Όλοι έπαιξαν το παιχνίδι της Κίνας

Και ξαφνικά… ήρθαν οι Κινέζοι. Με τεχνολογία όμως made in Europe, γιατί μη ξεχνάμε ότι τόσα χρόνια στα εδάφη τους οι ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκεύαζαν τα μοντέλα τους.

Το know how λοιπόν σε τεχνολογικό επίπεδο υπάρχει. Τα φθηνά εργατικά χέρια επίσης. Το  κρατικό κινέζικο χρήμα έρεε και ρέει άφθονο στις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες και το σημαντικότερο, οι πολύτιμες πρώτες ύλες για την κατασκευή των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα εδάφη της Κίνας. Τόσο, που είναι σε θέση να τις πωλούν πανάκριβα στους Δυτικούς κατασκευαστές…

Επιπλέον, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναπτύξει τέτοιες μεθόδους παραγωγής που σίγουρα, οι Ευρωπαίοι τις ζηλεύουν. Αλλά δε μπορούν να τις ανταγωνιστούν. Ίσως μόνο η Tesla να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Η Xiaomi είναι ένα απλό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Έστησε υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής μέσα σε χρόνο «dt», έχοντας τη δυνατότητα να παράγει 40 αυτοκίνητα την ώρα!

Ναι, προς ώρας το πρώτο μοντέλο της, το SU7, βάζει μέσα την εταιρεία 8.200 ευρώ για κάθε μονάδα που παράγεται. Και είναι sold out θυμίζω όλη η παραγωγή για το 2024… Το γνώριζαν όμως αυτό οι Κινέζοι. Και δη ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, Lei Jun. Όμως μην κοιτάτε το δέντρο. Κοιτάχτε το δάσος.

Δείτε ακόμη: Η Xiaomi χάνει 8.200 ευρώ για κάθε SU7 που παράγει

Σύντομα, η Xiaomi θα λανσάρει κι άλλα ηλεκτρικά μοντέλα. Πάνω στην ίδια πλατφόρμα, με τις ίδιες μπαταρίες, στην ίδια γραμμή παραγωγής του υπερσύγχρονου εργοστασίου της. Που σημαίνει ότι η οικονομία κλίμακας που θα επιτευχθεί θα γυρίσει «μπούμερανγκ» την κατάσταση, φέρνοντας τεράστια κέρδη στα ταμεία της εταιρείας.

Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια νεοσύστατη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, αναλογιστείτε τις δυνατότητες που έχει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Η BYD δηλαδή, που σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος θα σκαρφαλώσει στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης (σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley), ταξινομώντας μόλις ένα 11% της παραγωγής της σε τρίτες χώρες. Γιατί εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει αρχίσει να επεκτείνεται παντού…

Κι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά για το αυτοκίνητο στον κόσμο, οι ντόπιοι κάτοικοι της χώρας έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους Δυτικούς κατασκευαστές. Γιατί απλούστατα μπορούν πλέον να βρουν τα ίδια αυτοκίνητα -και καλύτερα τεχνολογικά σε πολλές περιπτώσεις- στη μισή τιμή. Κινέζοι είναι δεν είναι χαζοί… Οι Ευρωπαίοι όμως έχασαν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Και χωρίς αυτήν την κότα, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο.

Κάτι που συμβαίνει ήδη, εάν αναλογιστούμε ότι υπήρξαν χρονιές που οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πουλούσαν σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα της κινεζικής αγοράς. Στην Κίνα των 20 εκατ. πωλήσεων ετησίως και 30,9 εκατ. πέρσι. Φέτος μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι πωλήσεις των Ευρωπαίων κατασκευαστών μετά βίας θα φθάσουν τα 5 εκατ. Αυτό, με πιο απλά λόγια, είναι καταστροφή.

Η Volkswagen στα σχοινιά

Το κινεζικό τσουνάμι έχει χτυπήσει για τα καλά τους μεγάλους της Ευρώπης. Όταν κοτζάμ Volkswagen, η πιο ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία στην Γηραιά Ήπειρο εξετάζει, για να μην πω ότι είναι ειλημμένη η απόφαση, να κλείσει δύο εργοστάσια της στη Γερμανία για πρώτη στην ιστορία και να απολύσει κάμποσες χιλιάδες εργαζομένων σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει περί τα 10 δις ευρώ από τη μετάβαση της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την πτώση των πωλήσεων της στην κινεζική αγορά, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Δείτε ακόμη: Κλείνουν εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία

Η κατάσταση βέβαια θυμίζει πάρα πολύ το 1970. Τότε που οι εξελίξεις και ο ανταγωνισμός έδειχναν να ξεπερνούν τη VW και έπρεπε να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.

Το τότε αφεντικό της γερμανικής φίρμας, ο Rudolph Leiding, αποφάσισε ότι η εταιρεία έπρεπε να κοιτάξει στο αύριο, χωρίς να χάσει όμως τη σύνδεση της με το παρελθόν. Έπρεπε δηλαδή να δημιουργήσει πρωτοποριακά αυτοκίνητα που να απευθύνονται όμως στο ευρύ κοινό.

Το πρώτο δείγμα γραφής εκείνης της νέας εποχής ήταν το Passat πρώτης γενιάς του 1973. Το σημείο καμπής όμως ήταν τρία χρόνια αργότερα, με το λανσάρισμα του Golf MKI. Χτισμένο πάνω σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα, ευρύχωρο, με κίνηση στους εμπρός τροχούς και αξιόλογη-οικονομική γκάμα κινητήρων, το Golf της Volkswagen, απεδείχθη φλέβα χρυσού!

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, αγαπήθηκε όσο λίγα αυτοκίνητα στην ιστορία, ενώ η καυτή έκδοση GTi, σύστησε στο κοινό μια νέα κατηγορία οχημάτων που με λίγα χρήματα μπορούσε να σου προσφέρει τόσο μεγάλη οδηγική ευχαρίστηση...

Θα μου πείτε και σωστά άλλες εποχές εκείνες άλλες οι σημερινές. Και δεν θα έχετε άδικο. Ωστόσο, πιστεύω, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ή μπορεί να επαναληφθεί εάν γνωρίζεις τις ρίζες σου.

Η Volkswagen για παράδειγμα θα μπορούσε, να παίξει το ίδιο παιχνίδι με τους Κινέζους. Να ρίξει δηλαδή στην αγορά το ηλεκτρικό των 25.000 ευρώ. Το ID.2all Concept είναι αυτό το αυτοκίνητο. Και έχει τις προδιαγραφές να γίνει best seller. Έχει όμως καθυστερήσει.  

Δείτε ακόμη: Πότε έρχεται το νέο Volkswagen ID.2 των 25.000 €

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει το υπόβαθρο να ανατρέψει την κατάσταση. Αυτονομία που θα ξεπερνά τα 420 km, σοβαρούς χώρους, όλα τα gadgets που απαιτεί η εποχή και γοργούς ρυθμούς φόρτισης. Αρκεί όμως αυτό; Προφανώς και όχι. Προσωπικά, θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα έπρεπε να παίξουν φουλ επίθεση στους τομείς που γνωρίζουν καλύτερα και έχουν πείρα σχεδόν 100 έτη. Στους κινητήρες δηλαδή εσωτερικής καύσης. Που να συνδυάζονται βέβαια με υβριδικά συστήματα κίνησης. Σαν κι αυτά δηλαδή που εξελίσσουν τόσα χρόνια μέσα από την αγωνιστική τους ενασχόληση και κληρονομιά. Όπως κάνει και πιστεύει η Toyota. Που προφανώς δε βρίσκεται τυχαία στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων τα τελευταία τρία συναπτά έτη…  

Εν κατακλείδι, η Volkswagen είναι πολύ μεγάλη για να χρεωκοπήσει όπως υποστηρίζουν πολλοί. Ακόμα κι αν έφθανε στο έσχατο σημείο, θα βρισκόταν λύση. Κάποια κρατική επιδότηση ενδεχομένως όπως συνέβη μια 15ετία πριν με τους μεγάλους του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...