Υβριδικά αυτοκίνητα: Γιατί αξίζουν να τα επιλέξεις - Τι θα κερδίσεις

Σήμερα, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές διαθέσιμες τεχνολογίες στα καινούργια αυτοκίνητα. Τα υβριδικά όμως συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ειδικά στα SUV!

  • -
  • -

Η τεχνολογία συνεχώς προχωράει. Είναι γεγονός πως οτιδήποτε χρησιμοποιούμε, εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων και γίνεται καλύτερο, είτε μιλάμε για ένα smartphone, είτε ακόμη και για ένα αυτοκίνητο. Η ανάγκη για χαμηλότερους ρύπους και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, έφερε στο προσκήνιο τα Hybrid μοντέλα, τα γνωστά μας υβριδικά, τα οποία υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στην αγορά, όμως τα τελευταία χρόνια τα συναντάμε μαζικά στους καταλόγους των εταιρειών, ακόμη κι εκείνων που άργησαν να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες. Φυσικά είναι λογικό να δημιουργηθεί η εξής ερώτηση: όντως αξίζουν ή πρόκειται για τρικ του μάρκετινγκ;

Πολλά είδη υβριδικών αυτοκινήτων, ένας σκοπός!

Αν και στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές τεχνολογίες υβριδισμού, δεν θα τις αναπτύξουμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε κάθε κατηγορία και τα βασικά χαρακτηριστικά της. Θα πούμε όμως ότι οι βασικές βαθμίδες είναι τρεις, τα mild hybrid, τα full hybrid και τα plug-in hybrid, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους αλλά κοινό στόχο: τον περιορισμό των ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμου. Ένα πιο αποδοτικό αυτοκίνητο έχει ισχυρό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού δεν μολύνει τόσο την ατμόσφαιρα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης επωφελείται σημαντικά από το μειωμένο κόστος χρήσης αφού περιορίζεται και η κατανάλωση.

Ουσιαστικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα παντρεύουν εξαιρετικά τη χιλιομετρική ελευθερία που δίνουν τα υγρά καύσιμα με ανεφοδιασμό σε οποιοδήποτε πρατήριο, παρέχοντας επίσης περιστασιακή ηλεκτροκίνηση εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, δηλαδή εντός πόλης. Η λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων περιορίζουν το επίπεδο θορύβου και ταυτόχρονα, την κατανάλωση. Σε ένα full hybrid, τα μοντέλα που δεν φορτίζουν σε πρίζα αλλά ανακτούν ενέργεια κατά την επιβράδυνση και το ελεύθερο ρολάρισμα, έχουν τη δυνατότητα να δείξουν καταναλώσεις ακόμη και κάτω από 4 λίτρα βενζίνης ανά 100 km! Το κέρδος στο κόστος των καυσίμων είναι προφανές…

Αξίζουν τελικά τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Πλέον, το κόστος όλων των αυτοκινήτων έχει ανέβει. Οι διαφορές μεταξύ των συμβατικών και των υβριδικών έχουν περιοριστεί σημαντικά, άρα τα χρήματα για να τα αποκτήσει κάποιος δεν είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τα αμιγώς θερμικά. Τα υβριδικά, απευθύνονται σε εκείνους που θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση του αυτοκινήτου τους στο ελάχιστο δυνατό, αλλά δεν είναι έτοιμοι ή δεν θέλουν να περάσουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Σε μια προσπάθεια να συνδυαστούν τα θετικά και από τους δύο κόσμους, τα υβριδικά πετυχαίνουν μια πάρα πολύ καλή αναλογία που τελικά, θα βγάλει κερδισμένο τον αγοραστή σε βάθος χρόνου, λόγω των λιγότερων χρημάτων που θα πληρώνει στο βενζινάδικο. Και φυσικά, οι φήμες που ακούγονται ότι οι μπαταρίες των υβριδικών θα χρειαστούν αντικατάσταση δεν ισχύουν στο απόλυτο. Υπάρχουν πάρα πολλά υβριδικά μοντέλα άνω των 10 ετών που κυκλοφορούν κανονικά και απροβλημάτιστα στους δρόμους μας!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...