To Audi που σκίζει τον αέρα - Είναι το κορυφαίο όλων

Ο αεροδυναμικός συντελεστής αυτού του Audi είναι κορυφαίος όλων των εποχών για το VW Group.

  • -
  • -

Η αεροδυναμική είναι ένα στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία πολλών μοντέλων της Audi. Είναι χαρακτηριστικό ότι το NSU Ro 80 που παρουσιάστηκε το 1967 είχε συντελεστή 0.35 Cd, νούμερο που ουσιαστικά άλλαξε τη φιλοσοφία της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με τη σχεδίαση του αμαξώματος των μεταγενέστερων. Η 3η γενιά του Audi 100 που αποκαλύφθηκε το 1982, έριξε τον αεροδυναμικό συντελεστή στο 0.30, ενώ το Audi 80 είχε 0.29 θέτοντας νέα στάνταρ στην κατηγορία. Σήμερα, το A6 e-tron ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, αφού στην έκδοση Sportback ο συντελεστής είναι μόλις 0.21! Αυτό το νούμερο το καθιστά το πιο αεροδυναμικό Audi που σχεδιάστηκε ποτέ, αλλά και αυτό με τον καλύτερο συντελεστή σε ολόκληρο το VW Group.

Δείτε ακόμη: Μάθε τα πάντα για το νέο Audi A6 e-tron

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα, αλλά και περισσότερες από 2.800 προσομοιώσεις. Από τα πρώτα στάδια της σχεδίασης του A6 e-tron, στόχος ήταν η μέγιστη αποδοτικότητα, με τους ανθρώπους της γερμανικής μάρκας να δουλεύουν και στην παραμικρή λεπτομέρεια επάνω στο αμιγώς ηλεκτρικό σεντάν, με ακρίβεια χιλιοστού. Όλα ξεκίνησαν από τις προσομοιώσεις στον υπολογιστή, για να πάρει τη σκυτάλη το μοντέλο σε φυσικό μέγεθος. Στοιχεία όπως ο εμπρός προφυλακτήρας και οι κουρτίνες που καθοδηγούν τον αέρα μπροστά από το αυτοκίνητο, έχουν ειδική σχεδίαση. Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με το μέγεθος του μετατροχίου να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε σχεδίαση, διαστάσεις και βέλτιστη αεροδυναμική.

Για κάποιους, όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Audi, μόνο η εμπρός singleframe μάσκα μπορεί να προσθέσει επιπλέον 12 χιλιόμετρα αυτονομίας. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για το πάτωμα του αυτοκινήτου και τον πίσω διαχύτη, των οποίων η σχεδίαση προσθέτει μερικά χιλιόμετρα επιπλέον. Η ίδια προσέγγιση έχει επιλεχθεί ακόμα και στις ζάντες των ελαστικών, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη σχεδίαση σε διάσταση 19’’ και 20’’ ιντσών! Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί στη λεπτομέρεια και με ακρίβεια χιλιοστού, και το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...