Τι είναι αυτή η τρύπα στη μάνικα της βενζίνης;

Η μάνικα της βενζίνης και του diesel έχει μία μικρή τρύπα η οποία φαίνεται παράξενη, όμως παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο κάθε φορά που βάζουμε καύσιμο στο αυτοκίνητό μας.

  • -
  • -

Βενζίνη ή diesel; Ό,τι καύσιμο κι αν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό μας, κάποια στιγμή θα πάμε στο βενζινάδικο για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ ή έστω για να βάλουμε την ποσότητα που κρίνουμε εκείνη τη στιγμή.

Φυσικά γι’ αυτόν το σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τη μάνικα που έχουν όλες οι αντλίες του πρατηρίου καυσίμων ή αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει ο υπάλληλος που θα μας εξυπηρετήσει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3c6199cada98f27036c747eb99894615.jpg

Γέμισμα ρεζερβουάρ – η μάνικα θα σταματήσει μόνη της;

Αν έχουμε πάει για να γεμίσουμε το αυτοκίνητό μας, μπορεί να δούμε τον υπάλληλο να βάζει τη μάνικα στην τρύπα του ρεζερβουάρ και να την αφήνει να διοχετεύει καύσιμο, μέχρι να σταματήσει από μόνη της.

Δείτε ακόμα: Μου έβαλαν νοθευμένη βενζίνη - Πώς θα γλιτώσω τη ζημιά

Φυσικά ο υπάλληλος ξέρει πως όταν γεμίσει το ρεζερβουάρ η μάνικα θα σταματήσει αυτόματα την παροχή καυσίμου, όμως πώς γίνεται αυτό; Ποιο είναι το κόλπο και ο μηχανισμός που επιτρέπει στη μάνικα να σταματάει αυτόματα;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4126ee159926d259a81c85da11554f0e.jpg

Η τρύπα στην άκρη της μάνικας την κάνει να σταματήσει αυτόματα

Αν δούμε το ζήτημα καθαρά τεχνικά, ένα ρεζερβουάρ δεν είναι ποτέ άδειο, καθώς ο χώρος στον οποίο δεν βρίσκεται καύσιμο, καταλαμβάνεται από αέρα. Αν για παράδειγμα, έχει 10% καυσίμου, έχει και… 90% αέρα στον κενό χώρο του.

Η μάνικα στην άκρη έχει μια πολύ μικρή τρύπα η οποία είναι υπεύθυνη για το αυτόματο σταμάτημα της παροχής καυσίμου μόλις το ρεζερβουάρ γεμίσει. Εκεί κρύβεται όλη η μαγεία του συστήματος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e516fd6fab8afaa4d2e64216661e1120.jpg

Πώς λειτουργεί η τρύπα που έχει η μάνικα;

Καθώς το κύριο μέρος ρίχνει βενζίνη ή diesel μέσα στο ρεζερβουάρ, ο αέρας που αντικαθίσταται από το καύσιμο, αναρροφάται μέσω αυτής της μικρής οπής. Στη συνέχεια, μέσα στο λάστιχο της αντλίας, ο αέρας κινείται με αντίθετη φορά από το καύσιμο. Η διαδικασία γίνεται μόνη της, καθώς η εισροή του καυσίμου δημιουργεί υποπίεση στο κύκλωμα.

Όταν το ρεζερβουάρ είναι σχεδόν γεμάτο, τα σταγονίδια καυσίμου θα φράξουν τη μικρή τρύπα καθώς το καύσιμο είναι πιο βαρύ από τον αέρα, άρα η αναρρόφηση αέρα θα σταματήσει. Είναι η στιγμή που η αντλία καταλαβαίνει ότι η δεξαμενή γέμισε και κλείνει η παροχή καυσίμου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/de1a3ff1dd78b67623d4cad2724e296a.jpg

Έχει γεμίσει το ρεζερβουάρ μόλις σταματήσει η μάνικα;

Φυσικά, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο ακόμη, για αυτό και οι εργαζόμενοι στα πρατήρια ρίχνουν χειροκίνητα λίγη ποσότητα ακόμα, συχνά για να… στρογγυλοποιηθεί το ποσό χρέωσης. Η όλη φιλοσοφία του συστήματος βασίζεται στο Venturi Effect και είναι ένας αποδοτικός τρόπος που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στο κομμάτι του ανεφοδιασμού οχημάτων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...