Μπήκαν τα έξυπνα σαμαράκια - Πώς βοηθούν τους μοτοσικλετιστές

Έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στο Βερολίνο και σιγά σιγά, τα έξυπνα σαμαράκια, τοποθετούνται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

  • -
  • -

Αποκαλούνται «Berlin cushions» για τον απλούστατο λόγο, ότι εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους του Βερολίνου. Τα νέου τύπου σαμαράκια είναι στενότερα από τα συμβατικά και καλύπτουν ένα κομμάτι του οδοστρώματος, τόσο όσο, ώστε να επιβραδύνουν μεν την κίνηση των επιβατικών Ι.Χ. αλλά συγχρόνως, να μην επηρεάζουν τη διέλευση των λεωφορείων, των ασθενοφόρων και φυσικά των μοτοσικλετιστών.

Κατά κύριο λόγο, διαστάσεων 1,70 x 1,70 m

Τα σαμαράκια τύπου «Berlin» είναι διαθέσιμα σε ποικίλες διαστάσεις. Τα συγκεκριμένα όμως που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του Βερολίνου είναι 1,70 x 1,70 m, ενώ δύναται να φθάσουν και έως 2,90 x 3,50 m (και μεγαλύτερα κατόπιν παραγγελίας και με σχετική άδεια για την τοποθέτησή τους).

Έχουν ύψος 6 cm, γρήγορη και εύκολη συναρμολόγηση, εξυπακούεται ότι δεν απαιτούν «σκάψιμο» του οδοστρώματος για να τοποθετηθούν και επιπλέον είναι ανθεκτικά στη σκληρή χρήση χάρη στο βουλκανισμένο καουτσούκ από το οποίο έχουν κατασκευαστεί (συνήθως είναι σε τέσσερα μέρη).

Το βουλκανισμένο «ματισμένο» καουτσούκ είναι μια διαδικασία κατά την οποία δύο ελαστικά μέρη συνδέονται μεταξύ τους με μια διαδικασία βουλκανισμού. Η διαδικασία περιλαμβάνει θέρμανση και συμπίεση των ελαστικών μερών σε έναν βουλκανιστή για να επιτραπεί στα μόρια του καουτσούκ να αντιδράσουν με τον παράγοντα βουλκανισμού και να διασταυρωθούν, συγκρατώντας έτσι τα δύο ελαστικά μέρη μαζί.

Σε πρώτη φάση στο Βερολίνο, έχουν τοποθετηθεί σε αρκετούς αστικούς δρόμους και περιοχές όπου η ταχύτητα κίνησης των οχημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 km/h. Μάλιστα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η χρήση τους έχει περιορίσει αισθητά την παραβατικότητα των οδηγών σε αυτές τις περιοχές!

Δείτε ακόμη: Ο πρώτος δρόμος με ακτίνες λέιζερ

Η δεύτερη χώρα που θα κάνει χρήση των «Berlin cushions»  είναι η Ιταλία και συγκεκριμένα, το Μιλάνο της Ιταλίας. Απομένουν βέβαια ορισμένα νομικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν για την εφαρμογή τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί από τη νέα χρονιά, καθώς ο δήμος του Μιλάνου έχει ζητήσει τη σχετική άδεια από το αντίστοιχο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της χώρας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...