«Η μόνη λύση να επιβιώσουμε είναι…» – Δήλωση που θα συζητηθεί από τον όμιλο Stellantis

Όταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία λύση για να επιβιώσει ο χώρος… τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

  • -
  • -

«Για να παραμείνουμε ζωντανοί πρέπει να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό, την ισοτιμία κόστους και κτήσης μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων. Έχουμε πλέον ξεπεράσει το συναίσθημα του φόβου και βρισκόμαστε σε αυτό της επιβίωσης. Δε μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Για να παραμείνουμε ζωντανοί υπάρχει μόνο αυτή η λύση. Δεδομένου, ότι και οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να μειώσουν ή να σταματήσουν τα κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων», τάδε έφη Carlos Tavares, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Stellantis.

Ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Η δήλωση του Carlos Tavares αφορούσε σίγουρα τα του οίκου του, ισχύει όμως για όλους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Η VW ως γνωστών αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, η συμμαχία Renautl-Nissan Alliance δια στόματος Luca de Meo έχει εκφραστεί πολλάκις αρνητικά για τη βίαιη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση, ενώ και οι premium παίκτες στην ήπειρο μας, όπως η Mercedes, η Porsche κ.α., ζητούν επιτακτικά αναπροσαρμογή του χρονικού πλαισίου όσον αφορά την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη (το 2035).

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εάν δεν καταφέρουν την πολυπόθητη εξίσωση των τιμών στην παραγωγή αλλά και την πώληση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων τους σε σχέση με τα θερμικά, δε θα επιβιώσουν. Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Κανείς δε μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα. Προς ώρας, πάντως τα περίφημα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των 25.000 ευρώ -τιμή πώλησης χωρίς επιδότηση- που θα γυρίσουν τούμπα το παιχνίδι μόνο τα ακούμε και δυστυχώς… δεν τα βλέπουμε.   

Επιπλέον, όσοι κατασκευαστές δεν προσαρμοστούν στους αυστηρούς νόμους για τους ρύπους που έχει θεσπίσει η ΕΕ, και οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά, θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα ή θα να αναγκαστούν και πάλι να αγοράσουν, με το αζημίωτο φυσικά πιστώσεις ρύπων από εταιρείες όπως η Tesla.

Ουσιαστικά, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Και με τους Κινέζους να επελαύνουν. Το πόσο «οριακή» είναι η κατάσταση για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένου και του ομίλου Stellantis, φαίνεται και από ένα ακόμη στοιχείο. Ένα από τα καλύτερα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου Stellantis και γενικώς στην κλάση του, το ηλεκτρικό FIAT 500, σταμάτησε να παράγεται για τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας μειωμένης ζήτησης!

Δείτε ακόμη: Γιατί τα κράτη δίνουν επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά

Με πιο απλά λόγια, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Από τη μία δε μπορούν να κάνουν πίσω ως προς την ηλεκτρική τους μετάβαση, καθώς τα ποσά που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια για αυτό το σκοπό προκαλούν ζάλη, στον αντίποδα όμως, δε μπορούν να φανούν και ανταγωνιστικοί απέναντι στους Κινέζους, οι οποίοι όχι μόνο λανσάρουν συνεχώς προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα αλλά το κυριότερο, έχουν ανακτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά τους. Τη μεγαλύτερη στον κόσμο παρεμπιπτόντως…

Αυτό μπορεί για τον όμιλο Stellantis να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς το σύνολο σχεδόν των πωλήσεων του αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, δεν παύει όμως να αποτελεί τροχοπέδη για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κατασκευαστές που έβλεπαν την αγορά της Κίνας ως την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, εμμέσως πλην σαφώς, ζητούν την έμπρακτη στήριξη των κυβερνήσεων για να μπορέσουν να φανούν ανταγωνιστικοί και να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις την επέλαση των Κινέζων, οι οποίοι κακά τα ψέματα, λαμβάνουν συνεχώς κρατικό χρήμα για την ανάπτυξη τους. Ακόμα όμως και αν οι Βρυξέλλες μοίραζαν αφειδώς χρήμα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, μπορεί να εγγυηθεί κανείς την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος;

Προφανώς και όχι. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε σε πολλές αγορές, οι κυβερνήσεις των οποίων επιδοτούσαν με κρατικό χρήμα την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, τα νούμερα στο τέλος της ημέρας δεν ήταν αυτά που περίμεναν όχι μόνο οι εταιρείες αλλά και η ΕΕ…  

Μήπως λοιπόν η λύση είναι να κοιτάξουν οι Ευρωπαίοι τις ρίζες τους; Εκμεταλλευόμενοι μια ιστορία 100 και πλέον χρόνων στην εξέλιξη και ανάπτυξη θερμικών συστημάτων κίνησης; Κάτι που σημειωτέων, υποστηρίζει σε βαθμό «φανατισμού» και ο Akio Toyoda. Ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί βροντοφωνάζει ότι η λύση είναι η υβριδική τεχνολογία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...