Φωτιά σε Tesla Semi: Αεροπλάνα και πυροσβεστικά έριχναν νερό για 15 ώρες

H φωτιά στο ηλεκτρικό φορτηγό της Tesla χρειάστηκε 15 ώρες για να σβήσει και 24 ώρες για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει καμία αναζωπύρωση!

  • -
  • -

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από την ημέρα εκείνη όπου το ηλεκτρικό φορτηγό της Tesla, το Semi, τυλίχτηκε στις φλόγες, σε κοντινή απόσταση από δασική έκταση, κλείνοντας μάλιστα για σχεδόν μία ημέρα τον αυτοκινητόδρομο Interstate 80, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας της Καλιφόρνια. Πλέον, δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία από τη διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τα οποία αν μη τι άλλο, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου!

Σχεδόν 325.000 λίτρα νερού!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα καλά νέα είναι ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν αναφλέγονται τόσο εύκολα όσο ένα ρεζερβουάρ καυσίμου με βενζίνη. Τα κακά νέα είναι ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, δύσκολα σβήνουν

Η φωτιά όπως μαρτυρά και στην έκθεση του το NTBS είναι τόσο διαφορετική όχι μόνο προς τη θερμότητά της αλλά κυρίως στη διάρκεια της. Για τον απλούστατο λόγο, ότι οι μπαταρίες των EV έχουν την άσχημη συνήθεια να αναζωπυρώνονται. Συνεχώς… Και αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Tesla Semi. Η έκθεση του NTBS αποκάλυψε επίσης τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.  

Χρειάστηκαν λοιπόν 15 ολόκληρες ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, και συνολικά ένα 24ωρο παρακολούθησης του οχήματος για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις!

Χρησιμοποιήθηκαν 190.000 λίτρα νερού από πυροσβεστικά οχήματα, ενώ ακόμη 130.000 λίτρα νερού έριξαν και τα αεροπλάνα Douglas DC-10 που έσπευσαν για βοήθεια στην περιοχή. Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, περίπου 6.000 λίτρα νερού είναι σε θέση να «ελέγξουν» μια φωτιά έντασης έως και 10.000 κιλοβάτ ανά μέτρο πύρινου μετώπου!

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πτήσεις αεροσκαφών τα οποία έριχναν και επιβραδυντικό υγρό στη δασική έκταση πλησίον του φλεγόμενου ηλεκτρικού φορτηγού της Tesla, προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί στο δάσος, παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

semi

Θυμίζουμε, ότι το Tesla Semi κρύβει στα ενδότερα του μια μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 900 kWh, την στιγμή που ένα mainstream ηλεκτρικό αυτοκίνητο είτε sedan είτε crossover/SUV εφοδιάζεται με μια μπαταρία περίπου 75-85 kWh άντε 100 kWh…

Δείτε ακόμη: Τι ετοιμάζουν οι «σκληροί» της ηλεκτροκίνησης, Tesla, Rivian και Lucid

H Tesla σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχει αρνηθεί να σχολιάσει το γεγονός. Παρά ταύτα θα έπρεπε, γιατί εάν αυτό είναι το μέλλον στις μεταφορές μας, θα πρέπει να εξετάσουμε εξονυχιστικά τους τρόπους που θα διατηρηθούν οι δρόμοι μας ασφαλείς…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...