Φρέναραν οι πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη – Ο ACEA ζητά άμεσα μέτρα

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ηλεκτρικών καταγράφουν πτώση, μετά από μια περίοδο που συνεχώς ανέβαζαν τα ποσοστά τους. Τι συμβαίνει και τι ζητάει ο ACEA;

  • -
  • -

Η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι χαμηλές πωλήσεις, ειδικά στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας, όπου η πτώση των EV έφτασε το 69% τον  Αύγουστο, χτύπησε "καμπανάκι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου. 

Ο ACEA με επίσημη ανακοίνωσή τους, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωσης παράταση στην εφαρμογή των προδιαγραφών ρύπων, αναφέροντας ότι θα είναι δύσκολο έως αδύνατο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο μέσος όρος των ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθεί δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς από το 2025 τα σχετικά όρια που έχει θέσει η ΕΕ γίνονται πιο αυστηρά. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8a24fc063a59dfb1366f168cd7cefe03.jpg

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Αυτήν τη στιγμή οι περισσότερες μάρκες και οι περισσότεροι όμιλοι βρίσκονται μακριά από τους στόχους, με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καταφέρουν να συμμορφωθούν με όσα προβλέπονται.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα. Ή θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλα πρόστιμα ή θα ψάξουν να αγοράσουν δικαιώματα ρύπων από εταιρείες που έχουν περιθώριο όπως η Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a0aa9d8585ea34d9aaa98bf1312a323e.jpg

Το αίτημα του ACEA προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεδομένου ότι αμφότερες οι λύσεις είναι επώδυνες και ιδιαίτερα κοστοβόρες, ο ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας διετή παράταση στην εφαρμογή των κανονισμών.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές είχαν υπολογίσει ότι θα χρησιμοποιούσαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε να ρίξουν τον μέσο όρο ρύπων του συνολικού στόλου που παράγουν. Δηλαδή το πλάνο ήταν να μειώσουν τους ρύπους των θερμικών σημαντικά, αλλά θα εκμεταλλεύονταν και τους μηδενικούς ρύπους των ηλεκτρικών, επειδή η μείωση στα θερμικά δεν θα ήταν αρκετή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a555e3c718892c05475df149edc14132.jpg

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι αυτήν τη στιγμή οι πωλήσεις των ηλεκτρικών εμφανίζουν μεγάλη πτώση. Συνολικά στο οχτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών μειώθηκε στο 12,6%, συγκριτικά με το 13,9% που είχαν το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/cb248fa9a51818b9f15a6a659e546feb.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποφασίσει

Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ο χειρότερος μήνας για τα EV, κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο κατά 43,9%. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η επίδραση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη μείωση των συνολικών ρύπων κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι μικρότερη, οπότε οι περιβαλλοντικοί στόχοι θα αποτελέσουν μια πιο δύσκολη υπόθεση.

Πλέον τον λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στην επίτευξη των προδιαγραφών ρύπων ή αν θα διατηρήσει τους αυστηρούς και φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...