Ανοίγει ο νέος μεγάλος δρόμος 75 km της Ελλάδας – Πέφτει ήδη η άσφαλτος (video)

Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει μήκος σχεδόν 75 km και μόλις δοθεί στην κυκλοφορία θα μεταμορφώσει τη δυτική Ελλάδα. Σε πολλά σημεία έχει πέσει ήδη άσφαλτος.

  • -
  • -

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν τα έργα στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πελοποννήσου. Αυτήν τη στιγμή, κατά μήκος του υπό κατασκευή Πατρών-Πύργου εργάζονται πάνω από 1.000 άνθρωποι με 500 μηχανήματα, με την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής να πλησιάζει στο τέλος του.

Το 2025, οι κάτοικοι των γύρων περιοχών και φυσικά οι ταξιδιώτες, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν υψηλών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, όπως και ενδιάμεση κεντρική διαχωριστική νησίδα.

patron

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 75% του έργου. Ήδη έχει ασφαλτοστρωθεί μεγάλο κομμάτι στις περιοχές της Αμαλιάδας, του Πύργου, της Κάτω Αχαϊας και του Μιντιλογλίου, με τα εργοτάξια στις τρεις κατασκευαστικές ζώνες να μεταμορφώνουν μέρα με τη μέρα το μεγάλο αυτό οδικό έργο.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου που αποτελεί επέκταση της Ολυμπία Οδού, έχει συνολικό μήκος 74,8 km εκ των οπoίων τα 13 km είναι στην υφιστάμενη χάραξη και τα 62 km σε νέα.

Τα βασικά στοιχεία του Πατρών-Πύργου

Με την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου το 2025, το ταξίδι Αθήνα-Πύργος θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Κατά μήκος της διαδρομής, θα λειτουργούν δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί, θα υπάρχουν ΣΕΑ, χώροι για στάθμευση και τουαλέτα και βέβαια το Κέντρο Ελέγχου και Συντήρησης του δρόμου, από όπου η Ολυμπία Οδός θα επιτηρεί τη λειτουργία του.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f2351ad8218cffa4f3f27a69b12906c3.jpg

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • 2 Μετωπικοί σταθμοί διοδίων, στην Κάτω Αχαΐα και τα Χανάκια.
  • 2 πλευρικοί σταθμοί διοδίων στην Κάτω Αχαΐα και την Αμαλιάδα.
  • 15 γέφυρες, εκ των οποίων η Γέφυρα του Πηνειού, μήκους 240μ., θα είναι και η μεγαλύτερη της Ολυμπίας Οδού
  • 27 άνω διαβάσεις & 37 κάτω διαβάσεις
  • 150 οχετοί
  • Τοίχοι αντιστήριξης μήκους 7.250μ.
  • 4 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Καραίικα και Πύργος και στις δύο κατευθύνσεις).
  • 1 εφεδρικό Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (που περιλαμβάνει και εγκατάσταση της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων) στον Πύργο.
  • 2 Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών, στους σταθμούς διοδίων (Κάτω Αχαΐα και Χανάκια).

Δείτε ακόμη: Η Ελλάδα φτιάχνει τώρα αυτοκινητόδρομο μεγαλύτερο και από τη Γερμανία – Έχει μήκος 300 km

O Παναγιώτης Παπανικόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού δήλωσε: 

«Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στον στόχο: Να παραδώσουμε το νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου το συντομότερο δυνατό.  Σήμερα εργάζονται στην κατασκευή της Πατρών-Πύργου 1.000 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση υπολογίζεται σε επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πετύχει το ποσοστό προόδου που παρουσίασε ο υπουργός.

Ήδη το 30% του δρόμου έχει τελική διάστρωση ασφάλτου, βλέπουμε μαύρη άσφαλτο εκεί που πριν από λίγους μήνες ήταν χωράφια. Υπερβαίνουμε καθημερινά προκλήσεις της κατασκευής και δίνουμε λύσεις με λογική, σύνεση και ομοψυχία. Έχουμε σηκώσει τα μανίκια και προχωράμε».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...