Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τι αλλαγές ετοιμάζονται

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025. Τι προβλέπεται για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές;

  • -
  • -

Στα μέσα Οκτωβρίου, η αρμόδια επιτροπή που απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα καταθέσει τις προτάσεις για τις αλλαγές που δρομολογούνται στα τέλη κυκλοφορίας.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα νέο πακέτο για τα τέλη, το οποίο θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα. Το ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο, θα έχουν να κάνουν με έναν νέο υπολογισμό των τελών σχετικά με τις εκπομπές ρύπων CO2, αλλά και τον κυβισμό των παλαιότερων οχημάτων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/bd330c03ef67d0f799644cf30ec8d328.jpg

Οι συντελεστές υπολογισμού των τελών θα διαφοροποιηθούν, με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα να συνεχίζουν να απαλλάσσονται από το χαράτσι και τα υβριδικά να χωρίζονται σε κατηγορίες. Αυτό σημαίνει πως το ποσό των τελών θα υπολογίζεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (mild hybrid, strong hybrid ή full hybrid) και πόσους ρύπους εκπέμπουν. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που φέρουν θερμικούς κινητήρες βενζίνης ή diesel και ειδικά τα παλαιότερης γενιάς, το ποσό πιθανότατα θα αυξηθεί ελαφρώς.

Πως θα διαμορφωθούν αυτές οι συντελεστές και πόσο θα είναι το ύψος των τελών, θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα. Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, ενώ ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο κατάργησης του περιβόητου φόρου πολυτελείας.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη του 2025

Σκοπός είναι οι νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να ανέβουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο και οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να έχουν προθεσμία πληρωμής 2 μηνών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3b72642653d12fd4c98110837c957bdc.png

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, οι αλλαγές θα αφορούν μόνο στα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) αυτοκινήτων και όχι των επαγγελματικών (φορτηγών, λεωφορείων) και των μοτοσυκλετών.

Τι ισχύει σήμερα για τα τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι και φέτος ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γινόταν με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις τιμές των τελών κυκλοφορίας 2024 για όλα τα αυτοκίνητα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...