Γιατί το μεταλλικό χρώμα κοστίζει τόσα λεφτά; Τι πληρώνεις σε Toyota, Suzuki και Peugeot

Το μεταλλικό χρώμα προσφέρει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα στο αυτοκίνητο μας, ενώ διαφοροποιείται και ως προς τη σύσταση του σε σχέση με την «απλή» βαφή…

  • -
  • -

Τη σήμερον ημέρα, οι περισσότεροι καταναλωτές που θα αποκτήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο, θα επιλέξουν η βαφή του να είναι σε μεταλλικό χρώμα. Κάποιες εταιρείες μάλιστα, κυρίως στα πιο premium μονοπάτια, προσφέρουν το μεταλλικό χρώμα ως στάνταρντ επιλογή.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν και πιο «ποιοτικές» προτάσεις για τη βαφή του αμαξώματος, όπως είναι οι βαφές τύπου «περλέ», των οποίων η σύστασή διαφέρει από αυτή των μεταλλικών, καθώς αντί για αλουμίνιο προστίθενται κόκκοι μαρμαρυγιών που δίνουν την αίσθηση ότι το χρώμα αλλάζει στο αυτοκίνητο ανάλογα με τη οπτική γωνία που το αντικρίζει κανείς ή με τον τρόπο που το «χτυπούν» οι ακτίνες του ήλιου.

Επίσης, το είδος βαφής που είναι αρκετά της «μόδας» τα τελευταία χρόνια, δεν είναι άλλο από το «ματ», το οποίο προσφέρεται κυρίως σε μαύρη, γκρι και λευκή απόχρωση. Η σύσταση του δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα «απλά» χρώματα, ενώ η χαρακτηριστική «ματ» εικόνα του προέρχεται συνήθως από την εκτεταμένη χρήση του PVC (πλαστικό πολυμερές).

Γιατί κοστίζει ακριβότερα η μεταλλική βαφή;

Το μεταλλικό χρώμα, περιέχει στη σύσταση του περισσότερους κόκκους μετάλλου (κυρίως αλουμίνιο) σε σχέση με την απλή βαφή, ενώ από εκεί και πέρα, εξαρτάται φυσικά από τον εκάστοτε κατασκευαστή η αναλογία πρόσμιξης που θα επιλέξει σύμφωνα με την αντοχή και το τελικό αποτέλεσμα που θέλει να προσδώσει στο μοντέλο του.

Η αλήθεια είναι πως συγκριτικά με τις απλές βαφές, τα έξοδα του μεταλλικού χρώματος είναι αρκετά πιο «τσιμπημένα» παρότι η ποσότητα ή η χημική τους σύσταση δεν αλλάζει δραματικά. Οι εταιρείες χρεώνουν αρκετά πιο ακριβά το συγκεκριμένο είδος βαφής, όχι μόνο γιατί προσφέρει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως γιατί η αντοχή του στο χρόνο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το «απλό» χρώμα.

Για παράδειγμα, η SEAT, είχε ανακοινώσει ότι η εξέλιξη και η δημιουργία μιας νέας απόχρωσης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, ενώ συνολικά 2,5 λίτρα χρώματος χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο για την βαφή ενός supermini αμαξώματος. Αυτά απλώνονται στο αμάξωμα του αυτοκινήτου από 84 ρομπότ σε έξι ώρες. Συνολικά 5.000 λίτρα χρησιμοποιούνται στην γραμμή παραγωγής κάθε μέρα, για να βαφτούν 2.400 αυτοκίνητα.

Πόσο κοστίζει το μεταλλικό χρώμα σε 3 best seller

Και προκειμένου να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα για το πόσο στοιχίζει το μεταλλικό χρώμα στα σύγχρονα αυτοκίνητα, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τι χρεώνουν οι Toyota, Peugeot και Suzuki στα τρία best seller SUV τους, τα Yaris Cross, 2008 και Vitara αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του Yaris Cross, το μεταλλικό χρώμα κοστίζει 460 ευρώ και προσφέρεται σε 5 χρωματικές επιλογές, ενώ για όσους επιθυμούν, υπάρχει ως επιλογή και το «περλέ» σε δυο αποχρώσεις και με χρέωση, 610 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Βαφή αυτοκινήτου με σκόνη από το φεγγάρι

Αντίστοιχα η Peugeot, προσφέρει τις μεταλλικές αποχρώσεις στη βαφή του αμαξώαματος του 2008 με επιπλέον κόστος 434 ευρώ, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί κανείς να επιλέξει τις πιο premium «περλέ» επιλογές, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξεως των 620 ευρώ. Τέλος, στο Vitara της Suzuki το μεταλλικό χρώμα κοστίζει 600 ευρώ, ενώ η διχρωμία στο αμάξωμα επιβαρύνει τον πελάτη με το ποσό των 800 ευρώ.   

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...