Τα 3 λάθη που κάνεις πεζός - Έχουν πρόστιμο από τον ΚΟΚ!

Αν νομίζεις ότι περπατώντας είναι αδύνατο να παραβιάσεις τον ΚΟΚ, κάνεις μεγάλο λάθος…

  • -
  • -

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός για τους οδηγούς, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως το ίδιο ισχύει και για τους πεζούς! Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να παραβιάσεις τον ΚΟΚ απλά περπατώντας στο δρόμο, τότε κάνεις μεγάλο λάθος, αφού περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες και για την κυκλοφορία των πεζών. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ίδιων, αλλά και η ομαλή κυκλοφορία γενικότερα. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι κάνουν τρία βασικά λάθη, που δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να τους έχουν ως αποτέλεσμα να δεχθούν πρόστιμο. 

1. Από το πεζοδρόμιο μόνο!

Οι πεζοί υποχρεούνται να κινούνται στα πεζοδρόμια, εφόσον υπάρχουν, για να μη βαδίζουν στο οδόστρωμα. Σε δρόμους που δεν υπάρχουν πεζοδρόμιο, θα πρέπει να βαδίζετε στην άκρη του οδοστρώματος, και μάλιστα αντίθετα προς τη φορά των οχημάτων!

2. Ισχύει η παράβαση φωτεινού σηματοδότη

Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και οι πεζοί οφείλουν να ακολουθούν τα σήματα των τροχονόμων και φυσικά του φωτεινού σηματοδότη. Η παραβίαση του φαναριού των πεζών είναι αντίστοιχη με αυτή για τα αυτοκίνητα, και φυσικά υπάρχει σχετικό πρόστιμο. 

3. Πως πρέπει να διασχίζεις το δρόμο

Είναι απαγορευμένο να διασχίσεις το δρόμο από σημεία που δεν υπάρχει διάβαση πεζών! Φυσικά, στην Ελλάδα δεν συναντάμε σε όλους τους δρόμους τη σχετική σήμανση, και υφίσταται μία εξαίρεση. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, αν δεν διασχίσεις το δρόμο από τη διάβαση πεζών, η Τροχαία μπορεί να σου επιβάλλει πρόστιμο. Επιπλέον, όταν διασχίζεις κάθετα έναν δρόμο δεν επιτρέπεται να κινείσαι αργά ή να χρονοτριβείς, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Φυσικά, απαγορεύεται η κίνηση των πεζών σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και η διάσχιση αυτών των δρόμων.

Δείτε ακόμη: Τρομερό πρόστιμο σε τρεις οδηγούς ύψους 18.300 €! 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο που προβλέπεται για την παράβαση των πεζών αγγίζει τα 40 €, χωρίς να υπάρχουν διαβαθμίσεις ή μεταβολή του ποσού, ανάλογα την παράβαση. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο ή σπάνιο να δεχθείς πρόστιμο ως πεζός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Και καλό είναι να υπακούμε βασικούς κανόνες, όχι μόνο για να αποφύγουμε το πρόστιμο, αλλά και για να βοηθούμε στην καθημερινή ομαλότητα της κυκλοφορίας. 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...