Μεταλλικό χρώμα - Τι διαφορά έχει από το απλό

Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο «μεταλλικό χρώμα» αμέτρητες φορές. Ξέρεις όμως τι σημαίνει και ποια είναι η διαφορά του από ένα απλό χρώμα;

  • -
  • -

Όταν επιλέγεις χρώμα για το αυτοκίνητό σου, έχεις πιθανότατα συναντήσει τις δύο βασικές επιλογές: μεταλλικό και απλό (ματ ή γυαλιστερό). Πολλοί οδηγοί όταν θέλουν την «καλύτερη» επιλογή, προτιμούν το μεταλλικό χρώμα, παρόλο που κοστίζει περισσότερο. Αλλά τι το κάνει τόσο δημοφιλές και πού ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές με το απλό χρώμα;

Για αρχή πάμε να ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται. Το μεταλλικό χρώμα είναι βαφή αυτοκινήτου που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου ή άλλων μεταλλικών υλικών. Αυτά τα σωματίδια αντανακλούν το φως, δίνοντας στο αυτοκίνητο μια πιο λαμπερή και εντυπωσιακή όψη. Η κύρια διαφορά σε σύγκριση με το απλό χρώμα είναι η ικανότητα του να «παίζει» με το φως, δημιουργώντας πιο έντονα και ζωηρά χρώματα.

1

Δείτε ακόμη: Γιατί το μεταλλικό χρώμα κοστίζει τόσα λεφτά; 

Τι διαφορά έχουν στην εμφάνιση;

Τα μικρά μεταλλικά σωματίδια που περιέχει μία μεταλλική απόχρωση προσδίδουν βάθος και λάμψη, ειδικά όταν το φως του ήλιου αντανακλά πάνω της. Έτσι, το αυτοκίνητο με μεταλλικό χρώμα φαίνεται πιο «ζωντανό», ενώ η όψη του αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.

Περνώντας σε μία απλή απόχρωση τώρα, αυτή είναι πιο ομοιόμορφη και σταθερή στην εμφάνιση της, χωρίς τις αντανακλάσεις και τις αλλαγές στην ένταση. Μπορεί να είναι πιο ματ ή γυαλιστερή, αλλά δεν έχει την ίδια δυναμική με το μεταλλικό.

2

Έχουν διαφορά στην αντοχή;

Η αλήθεια είναι πως ναι. Το μεταλλικό χρώμα προσφέρει περισσότερη αντοχή στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το ξεθώριασμα από την ηλιακή ακτινοβολία και η διάβρωση. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που εφαρμόζεται, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τρεις στρώσεις, έναντι της μίας που έχει μία απλή απόχρωση. Στο μεταλλικό πρώτα περνιέται το αστάρι, στη συνέχεια στο χρώμα και στο τέλος το βερνίκι. Αυτή η δομή βοηθά στην διατήρηση του.

Από την άλλη, το απλό χρώμα λόγω του ότι αποτελείται ουσιαστικά από μία στρώση, δεν έχει την ίδια αντοχή στις εξωτερικές φθορές και απαιτεί περισσότερη φροντίδα για να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ειδικά αν το αυτοκίνητο είναι συχνά εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες ή οδηγείται σε απαιτητικές περιοχές και περιβάλλοντα.

2

Δείτε ακόμη: Τι κάνει το κουμπί Eco Mode στο αυτοκίνητο;

Κι αν χαλάσουν;

Όταν πάλι γίνει η ζημιά και χρειαστεί επιδιόρθωση, τότε το μεταλλικό χρώμα θα τα βρει πιο σκούρα. Κι αυτό γιατί, παρότι ανθεκτικότερο, είναι πιο δύσκολο στην επισκευή σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς. Η επίτευξη της ίδιας απόχρωσης και λάμψης σε ένα φρεσκοβαμμένο τμήμα μπορεί να είναι πρόκληση για τα συνεργεία, καθώς οι αντανακλάσεις μπορεί να διαφέρουν από τις υπόλοιπες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Το απλό χρώμα, από την άλλη, είναι ευκολότερο να επισκευαστεί ή να ανανεωθεί, καθώς η βαφή είναι πιο ομοιογενής και δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το φως.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...