Οι Ευρωπαίοι βιώνουν την τέλεια καταιγίδα – Οι προβλέψεις σοκάρουν

Η ΕΕ οφείλει να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων, ειδάλλως, θα ναι σα να πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια.

  • -
  • -

Ο ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) βροντοφωνάζει προς την ΕΕ, ότι σε περίπτωση που δεν αναθεωρήσει τους στόχους της αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων ήδη από το 2025, τότε τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δεινά που θα ακολουθήσουν.

Μείωση παραγωγής, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ότι η Συμφωνία του Παρισιού και οι νόμοι που αυτή έχει επιβάλλει στην ΕΕ για ολοκληρωτική απαλλαγή από οχήματα με θερμικά συστήματα κίνησης έως το 2050, φαντάζει πλέον ως ουτοπικό σενάριο.

Οι κατασκευαστές, επένδυσαν δεκάδες δις ευρώ στην ηλεκτροκίνηση αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το εγχείρημα αυτό δεν αποδίδει. Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων συρρικνώνεται διαρκώς, ειδικά από τη στιγμή που πολλά κράτη σταμάτησαν τις επιδοτήσεις. Επιπλέον, οι υποδομές φόρτισης δεν έχουν αναπτυχθεί στο επιθυμητό επίπεδο με τον ανταγωνισμό από την Κίνα, να τους έχει ουσιαστικά ρίξει στα σχοινιά και να μένει το τελευταίο χτύπημα, που θα τους αποτελειώσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων «Οι ισχύοντες κανόνες, δεν λαμβάνουν υπόψη τους την βαθιά αλλαγή στο γεωπολιτικό και οικονομικό κλίμα τα τελευταία χρόνια, ενώ και η εγγενής αδυναμία του νόμου να προσαρμοστεί στις πραγματικές εξελίξεις διαβρώνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του κλάδου».

Από το 2021 ο μέσος όρος εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχει οροθετηθεί στα 116 gr/km. Όμως, από το 2025 το συγκεκριμένο νούμερο θα μειωθεί δραματικά, πέφτοντας στα 93,6 gr/km! Απώτερος στόχος, είναι έως το 2030 το όριο να μειωθεί στα 50 gr/km για να φθάσουμε στο 2050, όπου δε θα υπάρχει κανένα ουσιαστικά αυτοκίνητο στην Ευρώπη που να ρυπαίνει… από τις εξατμίσεις του.

Το πρόβλημα είναι βέβαια, ότι αυτοί οι στόχοι είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθούν. Τουλάχιστον με τα ισχύοντα δεδομένα. Αυτό σημαίνει, πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που συνολικά, θα υπερβαίνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 10 δις ευρώ!

Για να έχετε μία εικόνα της ζημιάς, η ΕΕ επιβάλει πρόστιμο 95 € για κάθε αυτοκίνητο και για κάθε γραμμάριο που υπερβαίνει το όριο! Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και το 2021 που οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να βρεθούν μέσα στο προβλεπόμενο όριο, πλήρωσαν συνολικά πρόστιμα ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ!

Τα χρήματα αυτά τη σήμερον ημέρα, προφανώς και δεν υπάρχουν ειδικά τώρα, που η ηλεκτροκίνηση ασθμαίνει και όλος ο κλάδος έχει παίξει τα ρέστα του σε αυτήν. Τι θα συμβεί; Όπως ήδη συμβαίνει στη VW, η κατάσταση θα «αγριέψει». Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη «χασούρα» κλείνοντας εργοστάσια και απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ειδικοί προβλέπουν μείωση της παραγωγής συνολικά κατά 2,5 εκατ. οχήματα ετησίως, προκειμένου ο στόλος των εταιρειών να «απαλλαχθεί» από τα μοντέλα εκείνα που επιβαρύνουν δυσθεώρητα το μέσο όρο του στόλου.

Και αυτό όμως δεν είναι λύση. Διότι και σε αυτήν την περίπτωση η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας θα μειωθεί δραματικά και προφανώς, η μείωση της παραγωγής συνεπάγεται ούτως ή άλλως και πάλι απολύσεις εργαζομένων.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δηλώνουν έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ανθρώπους της ΕΕ προκειμένου να βρουν έστω την ύστατη ώρα, μια βραχυπρόθεσμη λύση που θα δώσει το φιλί της ζωής στις εταιρείες.

Δείτε ακόμη: Τα 9 ηλεκτρικά που φορτίζουν σε λιγότερο από 20’στην Ελλάδα

Ειδάλλως, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στους κόλπους των κατασκευαστών, λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη νέα εποχή. Δεδομένου, ότι και η αγορά της Κίνας, έχει γυρίσει πλέον για τα καλά την πλάτη της στους παραδοσιακά μεγάλους της Δυτικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

  

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...