Τι είναι το Dual Motor που βλέπεις στα νέα αυτοκίνητα;

Στους δρόμους της Ελλάδας πλέον βλέπουμε πολλά αυτοκίνητα να γράφουν στο πίσω μέρος τις λέξεις Dual Motor. Τι είναι αυτό και τι σημαίνει;

  • -
  • -

Η έλευση πολλών νέων εταιρειών τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές εξελίξεις σε κάθε τομέα που σχετίζεται με το αυτοκίνητο, έχει φέρει και πολλές νέες ορολογίες. Μία από αυτές είναι το Dual Motor.

Το Dual Motor το συναντάμε ως επιγραφή στο πίσω μέρος πολλών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, ενώ σε άλλα μοντέλα το βλέπουμε να αναφέρεται στην ονομασία μίας ή περισσότερων εκδόσεων.

tesla-dual-motor-lefko-aspro

Σε ποια αυτοκίνητα βλέπουμε πιο συχνά το Dual Motor στην Ελλάδα;

Το πιο συνηθισμένο σημείο που θα δούμε τις λέξεις Dual Motor είναι το πορτ μπαγκάζ των Tesla, αλλά όχι σε όλα. Αυτή η επιγραφή υπάρχει μόνο σε εκείνα που έχουν δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν στον μπροστά άξονα κι έναν στον πίσω άξονα.

Δείτε ακόμα: Χρειάζονται στρώσιμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Dual Motor στο πορτ μπαγκάζ – Τι σημαινει;

Όταν η επιγραφή είναι σκέτη, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο που βλέπουμε μπροστά μας είναι η Long Range έκδοση του μοντέλου, δηλαδή είναι τετρακίνητο και με μεγάλη μπαταρία, άρα και αυξημένη αυτονομία. Όταν κάτω από το Long Range υπάρχει και μία κόκκινη γραμμή, σημαίνει ότι είναι η Performance έκδοση, δηλαδή έχει και πάλι δύο κινητήρες, αλλά με περισσότερη ισχύ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7918f5b4cf55c2c3e1c532f5252be178.jpg

Εκτός από τα Tesla, η ονομασία Dual Motor χρησιμοποιείται επίσης από πολλές ακόμα εταιρείες και μοντέλα αυτοκινήτων. Σε κάποιες εταιρείες ή ορισμένα μοντέλα μπορεί να μην υπάρχει η σχετική επιγραφή στο πορτ μπαγκάζ, όμως τη συναντάμε στην ονομασία.

Μερικά παραδείγματα εταιρειών και μοντέλων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν το Dual Motor στην ονομασία των μοντέλων τους είναι η Polestar σε όλη την γκάμα της, η Peugeot στα E-3008 και E-5008, η MG στο Cyberster, η Rivian, αλλά και η Toyota στο bZ4X (για την ακρίβεια το αναφέρει ως Dual Electric Motor), ενώ υπάρχουν ακόμα και ηλεκτρικά πατίνια που φέρουν αυτήν την επιγραφή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/437e28ab60fa1ab109424f87259660d4.jpg

Τι είναι το Dual Motor;

Γενικά, η φράση Dual Motor υποδηλώνει ότι το αυτοκίνητο έχει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, με αποτέλεσμα να είναι τετρακίνητο. Αυτή η επιλογή έχει ορισμένα πλεονεκτήματα όπως μεγαλύτερη ανάκτηση ενέργειας, αυξημένη πρόσφυση ειδικά σε βρεγμένο ή/και ολισθηρό οδόστρωμα, καλύτερες επιδόσεις αλλά και βελτιωμένο έλεγχο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...