Υβριδικό με χειροκίνητο κιβώτιο; Η Honda λέει πως γίνεται!

Το νέο Honda Prelude έχει εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του, όντας ένα δίθυρο coupe με έντονο το σπορ στοιχείο. Και δεν αποκλείεται να το δούμε με έναν… ιδιαίτερο συνδυασμό.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, χρησιμοποιούν αυτόματο κιβώτιο. Μάλιστα τα CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης) είναι η δημοφιλέστερη επιλογή λόγω της αποδοτικότητάς τους, όμως η φύση του συγκεκριμένου τύπου μετάδοσης εξαφανίζει όλο το… fun, αν πρόκειται για κάποιο σπορ μοντέλο. Παλαιότερα το Honda CR-Z ήταν από τα λίγα υβριδικά με χειροκίνητο κιβώτιο, όμως το σύστημά του θυμίζει περισσότερο τα σημερινά mild hybrid, παρόλο που στην «άγουρη» για τα υβριδικά εποχή το ονόμαζαν υβριδικό. Σήμερα, η ιαπωνική μάρκα ετοιμάζεται να ξανακάνει μια ανάλογη κίνηση!

Υβριδικό και χειροκίνητο, γίνεται;

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Honda εξελίσσει το full hybrid σύστημα με το οποίο εφοδιάζει αρκετά μοντέλα της (όπως το Civic e:HEV και την αντίστοιχη έκδοση του ZR-V) σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο. Αν και η συγκεκριμένη «μετατροπή» του συστήματος κίνησης δεν θα είναι τόσο εύκολη, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν χρησιμοποιούν καν CVT αλλά μετάδοση κατευθείαν από τον ηλεκτροκινητήρα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο βενζινοκινητήρας λειτουργεί υποστηρικτικά ως γεννήτρια ρεύματος και οι τροχοί παίρνουν κίνηση από τον ηλεκτροκινητήρα, εκτός από ένα συγκεκριμένο φάσμα ταχύτητας γύρω από τα 130 km/h όπου ο βενζινοκινητήρας συνδέεται απευθείας με τους τροχούς για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.

Το πολύπλοκο σύστημα μετάδοσης δεν θα ήταν εύκολο να δουλέψει με χειροκίνητο κιβώτιο, όμως η Honda όταν μιλάμε για μηχανικά μέρη, μπορεί να καταφέρει τα πάντα, όπως έχει ήδη αποδείξει στη μακροχρόνια πορεία της. Τα ιαπωνικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα μηχανικό εξάρι κιβώτιο, που θα προσφέρεται με το εντυπωσιακό νέο Honda Prelude. Αν και δεν αποκλείεται τελικά η νέα χειροκίνητη έκδοση να χρησιμοποιήσει τον τετρακύλινδρο turbo 1.5 VTEC κινητήρα που γνωρίζουμε από το Civic και κινεί την έκδοση Civic RS (δεν διατίθεται στην Ευρώπη). Σε κάθε περίπτωση, η μάρκα δουλεύει πάνω σε πιο σπορ εκδόσεις του Prelude και σίγουρα στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα.

Δείτε ακόμη: Η δοκιμή μας για το Honda Civic e:HEV 184 PS

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...