Πέτυχε το κόλπο στη Θεσσαλονίκη - Έτσι σταμάτησαν τους τζαμπατζήδες στα λεωφορεία

Η εισιτηριοδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα στα ΜΜΜ και ειδικά στα λεωφορεία. Για να βάλει ένα τέλος, ο ΟΑΣΘ εφάρμοσε αυτό που ισχύει στο εξωτερικό. Και όπως φαίνεται πέτυχε.

  • -
  • -

Τη λύση στο πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής φαίνεται πως βρήκε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Ο ΟΑΣΘ εφαρμόζει εδώ και λίγες αυτό που ισχύει και στο εξωτερικό, με το ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα λεωφορεία, να αυξάνεται εντυπωσιακά.

Εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ο οργανισμός επιτρέπει την επιβίβαση των επιβατών σε 10 γραμμές λεωφορείων από την μπροστινή πόρτα. Ειδικότερα, κάθε επιβάτης μπαίνει υποχρεωτικά μόνο από μπροστά, κάτι που σημαίνει πως θα περνά από τον οδηγό αλλά και από την μπάρα επικύρωσης των εισιτηρίων.

leoforeia

Μέσα σε 7 ημέρες λοιπόν, αυτός ο απλός τρόπος αύξησε θεαματικά τις επικυρώσεις εισιτηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διασφάλισης Εσόδων ΟΑΣΘ, οι επικυρώσεις στις γραμμές αυτές εμφάνισαν άνοδο άνω του 73%!

Συγκεκριμένα, στις λεωφορειακές γραμμές όπου εφαρμόζεται το μέτρο «επιβίβαση από την πόρτα του οδηγού», κατά την εβδομάδα 23 με 29 Σεπτεμβρίου, οι επικυρώσεις εισιτηρίων, σε σύγκριση με την εβδομάδα 16 με 22 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν σε ποσοστό 46,19% ενώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 αυξήθηκαν σε ποσοστό 73,03%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b08f5d86010850d983d69027f6ff8103.jpg

Ενδεικτικά:

  • Στη γραμμή 7 που εκτελεί το δρομολόγιο Άγιος Ιωάννης – Πανεπιστήμιο, η αύξηση που καταγράφηκε από βδομάδα σε βδομάδα στις επικυρώσεις εισιτηρίων είναι 71,63% (2.396 εισιτήρια έναντι 1.396), ενώ σε σχέση με πέρσι 14,81%
  • Στη γραμμή 26 που εκτελεί το δρομολόγιο Καλλιθέα – Πλατεία Ελευθερίας, η αύξηση που καταγράφηκε από βδομάδα σε βδομάδα στις επικυρώσεις εισιτηρίων είναι 86,62% (4.113 εισιτήρια, έναντι 2.204), ενώ σε σχέση με πέρσι 94,65%
  • Στη γραμμή 28 που εκτελεί το δρομολόγιο Τ.Σ. Ευκαρπίας  – Σκλαβενίτης – Παπαγεωργίου – Πανεπιστήμιο, η αύξηση που καταγράφηκε από βδομάδα σε βδομάδα στις επικυρώσεις εισιτηρίων είναι 45,37% (3.816 εισιτήρια, έναντι 2.625), ενώ σε σχέση με πέρσι 152,05%
  • Στη γραμμή 30 που εκτελεί το δρομολόγιο Τριανδρία – Αποθήκη, η αύξηση που καταγράφηκε από βδομάδα σε βδομάδα στις επικυρώσεις εισιτηρίων είναι 53,84% (4.463 εισιτήρια, έναντι 2.901), ενώ σε σχέση με πέρσι 77,03%

Είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε όλα τα λεωφορεία

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης, σταδιακά το μέτρο εισόδου των επιβατών από την μπροστινή πόρτα θα επεκταθεί στο σύνολο των λεωφορείων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9891ea61c9017477be405b4231884e79.jpg

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση στις επικυρώσεις εισιτηρίων, η οποία με την πάροδο του χρόνου είμαι βέβαιος ότι θα πολλαπλασιαστεί.

Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε το μέτρο στο σύνολο των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση των ελέγχων, η ενημέρωση μαθητών και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής, είμαστε σίγουροι στον ΟΑΣΘ ότι η εισιτηριοδιαφυγή θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό», τόνισε ο κύριος Ταγγίρης.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το Yellow Box; Γιατί μπήκε σε 7 κόμβους της Θεσσαλονίκης – Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

Ο πρόεδρος υπογράμμισε επίσης, ότι ο οργανισμός καταγράφει τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του μέτρου, τα οποία θα επιλυθούν, ώστε η άνοδος στα λεωφορεία από την μπροστινή πόρτα να γενικευθεί, κάτι άλλωστε που ισχύει και στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...