9 στους 10 οδηγούς δεν το γνωρίζουν! Γιατί η ζώνη ασφαλείας έχει θηλιά;

Πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως εφεύρεση όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη μέρη της, όπως η εν λόγω θηλιά, των οποίων ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά της.

  • -
  • -

Η ζώνη ασφαλείας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ο ρόλος της είναι να φροντίζει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να παραμένουμε στη θέση μας. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, προκειμένου οι επιβάτες να μη βρεθούν εκτός αυτοκινήτου μέσω του παρμπρίζ (ειδικά εκείνοι που κάθονται στα μπροστά καθίσματα). Δεύτερον, για να μπορέσει το αυτοκίνητο να μας προσφέρει τη μέγιστη προστασία.

Μετά από πειραματισμούς και διάφορες υλοποιήσεις, η λογική και η σχεδίαση του συγκεκριμένου μέσου ασφαλείας έχει κατασταλάξει εδώ και πολλές δεκαετίες σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε και ως τριών σημείων. Είναι το είδος που θα βρούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα, με τη ζώνη να περνά πάνω από τη μέση και τον ένα ώμο του επιβάτη. Απλή και αποτελεσματική λογική.

1

Μερικοί πιο παρατηρητικοί όμως, ίσως έχετε προσέξει μία έξτρα θηλιά, που βρίσκεται συνήθως στο μέρος που περνά από τη μέση. Ξέρετε τι είναι και που αποσκοπεί ή δεν δώσατε σημασία και το θεωρήσατε απλά μέρος του μηχανισμού; Για όσους αναρωτιούνται λοιπόν, να πούμε πως η συγκεκριμένη θηλιά δεν είναι διακοσμητική, αλλά έχει ως στόχο να κάνει το αυτοκίνητο ακόμη πιο ασφαλές σε περίπτωση σύγκρουσης.

2

Ονομάζεται «θηλιά διαχείρισης ενέργειας» και ο σκοπός της είναι να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σε περίπτωση ατυχήματος. Η λογική έχει ως εξής: Η ειδική ραφή που βρίσκουμε στο σημείο αυτό είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να σπάσει όταν ασκηθεί απότομα υψηλή πίεση (όπως ακριβώς συμβαίνει σε ένα τρακάρισμα δηλαδή), επιτρέποντας έτσι στη ζώνη να εκμεταλλευτεί αυτά τα λίγα παραπάνω εκατοστά υφάσματος για να τεντώσει και να μειώσει τη δύναμη που ασκείται στον επιβάτη. Μπορεί να μοιάζει λίγο, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να μας γλιτώσει από σοβαρό τραυματισμό.

Δείτε ακόμη: Ζώνη ασφαλείας: Πόσο είναι το πρόστιμο για οδηγό και επιβάτες

Και με το κουμπί τι γίνεται;

Για τους ακόμη πιο παρατηρητικούς, υπάρχει και το κουμπί. Σε αντίθεση με τα μοντέλα που φέρουν αυτή την έξτρα θηλιά, υπάρχουν και αυτοκίνητα που στη θέση του οδηγού αντί για αυτή έχουν ένα κουμπί όπως βλέπουμε στη φωτογραφία που ακολουθεί.

2

Ποιος ο σκοπός; Εκτός από το να σταματά τη γλώσσα να γλιστρήσει κάτω, υπάρχει για ακριβώς τον ανάποδο λόγο από τη θηλιά. Ο οδηγός, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους επιβάτες, δεν έχει μπροστά του κενό, αλλά το τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι σε μία σύγκρουση ο διαθέσιμος χώρος που έχει το σώμα του για να κινηθεί προς τα εμπρός είναι περιορισμένος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να μην έχει θηλιά αλλά αυτό το κουμπί, καθώς τα λίγα παραπάνω εκατοστά υφάσματος μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θα ήθελαν. Οπότε είναι προτιμότερο το σώμα να δεχθεί λίγες παραπάνω δυνάμεις από τη ζώνη, παρά να τραυματιστεί σοβαρά από το τιμόνι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...