Εμφύλιος στην ΕΕ για τους δασμούς στα ηλεκτρικά από την Κίνα – Τι ψήφισε η Ελλάδα;

Η ΕΕ ψήφισε για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, όμως δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση. Αντίθετα, αυτό που αναδείχθηκε είναι ο διχασμός ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ειδικά τα ισχυρότερα.

  • -
  • -

Στις 4 Οκτωβρίου, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να ψηφίσουν για να αποφασίσουν αν θα επιβάλλουν δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Η ψηφοφορία έγινε, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Για να βγει οριστικό αποτέλεσμα έπρεπε να υπάρξει ειδική πλειοψηφία, δηλαδή συμφωνία χωρών οι οποίες να αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/775dd1f0861471c53eb6f54ee18ac870.jpg

Πώς κύλησε η ψηφοφορία για τους δασμούς; Τι ψήφισε η Ελλάδα;

Συνολικά, 10 χώρες ψήφισαν υπέρ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Από την άλλη, 5 χώρες ψήφισαν κατά των δασμών και αυτές είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η ΕΕ θέλει τόσο πολύ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τέλος, 12 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και η Σουηδία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e49addfcf2d3a58b992c17edf7deb95.jpg

Γιατί η Γερμανία λέει όχι στους δασμούς;

Η Γερμανία έχει από καιρό δηλώσει αντίθετη στους δασμούς, καθώς θεωρεί ότι η ζημιά από τα αντίποινα θα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με το όποιο, προσωρινό όφελος θα προσφέρει μία τέτοια κίνηση στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Από την στιγμή που στο έδαφος της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας υπάρχουν αρκετά εργοστάσια γερμανικών συμφερόντων, η στάση αυτών των χωρών είναι αναμενόμενο να συνταχθεί με εκείνη του Βερολίνου.

Επιπλέον, παρά την πτώση πωλήσεων των γερμανικών αυτοκινήτων στην Κίνα, τα νούμερα είναι ακόμα αρκετά μεγάλα, άρα και η συνεισφορά της κινεζικής αγοράς στα έσοδα και την κερδοφορία των Γερμανών κατασκευαστών. Αν επιβληθούν δασμοί, οι πωλήσεις των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα θα πέσουν ακόμα περισσότερο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b7d23cc667742f1f62d5124b51b5854f.jpg

Όσον αφορά τις χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία, οι δύο που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς είναι η Σουηδία και η Ισπανία. Η Σουηδία ήταν αναμενόμενο από την πρώτη στιγμή ότι θα απέχει ή ότι θα ψηφίσει κατά των δασμών, καθώς η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η Volvo, ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely.

Σχετικά με την Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα. Μετά από αυτήν την επίσκεψη, δήλωσε ότι η Ευρώπη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της γύρω από το θέμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0958cba0a1f53986c40a9af464155d50.jpg

Τελικά η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα;

Από την στιγμή που η ψηφοφορία των κρατών – μελών δεν είχε αποτέλεσμα, πλέον η αρμοδιότητα περνάει στα χέρια της Κομισιόν, η οποία μπορέι να αποφασίσει κατά το δοκούν. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ήταν εκείνη που έφερε στο τραπέζι το θέμα των δασμών από την Ευρώπη προς τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε θεωρείται δεδομένο ότι η τελική απόφαση θα είναι υπέρ της εφαρμογής αυτού του μέτρου.

Βέβαια, υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Μία σκέψη που υπάρχει είναι τα κινεζικά ηλεκτρικά να έχουν κάποια ελάχιστη τιμή, όμως αυτή η λύση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a0aa9d8585ea34d9aaa98bf1312a323e.jpg

Πόσο θα είναι το ποσοστό των δασμών που θα επιβάλλει η ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά;

Αν τελικά επιβληθούν δασμοί, όπως είναι το πιθανότερο σενάριο, αναμένεται να φτάσουν ακόμα και το 35%. Δεδομένου ότι υπήρχε ούτως ή άλλως ένα 10% για όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες, το συνολικό ποσοστό των δασμών θα φτάσει ακόμα και το 45%.

Φυσικά, το Πεκίνο έχει δηλώσει από καιρό ότι θα απαντήσει με δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Σε κάθε περίπτωση, πλέον μπαίνει και επίσημα τέλος στις καλές σχέσεις Ευρώπης και Κίνας, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει κι άλλους τομείς της οικονομίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...