Το μοναδικό SUV στον κόσμο που διατίθεται ως FWD, RWD και AWD

Δεν είναι σύνηθες ακόμα και στη νέα ηλεκτρική εποχή, ένα αυτοκίνητο και πόσω μάλλον ένα SUV μοντέλο, να διατίθεται με τρία διαφορετικά συστήματα μετάδοσης της κίνησης.

  • -
  • -

Ένα μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι «κομματάκι» δύσκολο για μια εταιρεία να το προσφέρει στο κοινό με τρεις επιλογές (προσθιοκίνητο, πισωπίνητο ή τετρακίνητο), σε ότι αφορά το σύστημα μετάδοσης της κίνησης του.

Η σύντομη απάντηση, γιατί κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, είναι προφανώς το κόστος. Και κατ’ επέκταση η «προσπάθεια» ή ο χρόνος και σίγουρα η εξέλιξη που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί ένα τέτοιο τεχνολογικό επίτευγμα.  

Μια πλατφόρμα για παράδειγμα με το κινητήρα τοποθετημένο στον διαμήκη άξονα είναι σε θέση να προσφέρει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ εύκολα μπορεί να προσαρμόσει στα ενδότερα της και ένα σύστημα τετρακίνησης. Θα ήταν απίστευτα δύσκολο όμως και αναμφίβολα κοστοβόρο, δεδομένης της διάταξης του κινητήρα και του κιβωτίου, να υποστηρίξει και μια προσθιοκίνητη έκδοση.

Αντίθετα, πολλά ηλεκτρικά μοντέλα της νέας εποχής, δύναται να προσφέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά στους οδηγούς τους. Μπορεί κανείς δηλαδή σε αρκετά EV’s να μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής είτε στους δυο εμπρός τροχούς είτε στους δύο πίσω ή ακόμα και να μοιράσεις ισόποσα τη ροπή ανάμεσα στους δυο άξονες, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό και χαρακτηριστικά τετρακίνησης στο μοντέλο.

Αυτή τη στιγμή όμως στην παγκόσμια αγορά υπάρχει ένα και μόνο μοντέλο που διατίθεται με τρία διαφορετικά συστήματα σε ότι αφορά τη μετάδοση της κίνησης στους τροχούς. Με πιο απλά λόγια, μπορεί κάποιος να το αποκτήσει είτε ως προσθιοκίνητο, είτε ως πισωκίνητο είτε ως τετρακίνητο.

Chevrolet Blazer EV

Το νέο ηλεκτρικό Blazer της Chevrolet πέτυχε κάτι μοναδικό, καθώς προσφέρεται σε οποιαδήποτε διαμόρφωση επιθυμείτε, είτε δηλαδή με κίνηση στους εμπρός τροχούς, είτε στους πίσω είτε και στους τέσσερις τροχούς. Πώς το πέτυχε αυτό η Chevy;

Χάρη στην πλατφόρμα Ultium που παρουσίασε το 2020. Η αρθρωτή αρχιτεκτονική της λύνει τα χέρια των μηχανικών της φίρμας, ώστε να τοποθετήσουν τους ηλεκτρικούς κινητήρες όπου εκείνοι επιθυμούν.

Η πλατφόρμα Ultium αποκαλύφθηκε από τη General Motors στις αρχές του 2020, ως η καινοτόμος λύση για τα ηλεκτρικά μοντέλα του αμερικανικού κολοσσού. Πάνω σε αυτήν έχουν «πατήσει» τα Cadillac Lyriq, Buick Electra E4 και E5, και πολλές παραλλαγές των Chevrolet Blazer, Equinox και Silverado. Ενώ μη ξεχνάτε πως στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κατασκευάστηκαν και τα Acura ZDX καθώς και το Honda Prologue της ιαπωνικής φίρμας.

Το Blazer EV κυκλοφορεί εδώ και περίπου δέκα μήνες στην αμερικανική αγορά και προσφέρεται ως τετρακίνητο ή πισωκίνητο. Η προσθήκη της προσθιοκίνητης έκδοσης ανακοινώθηκε πρόσφατα και έχει ως στόχο να εισάγει στη γκάμα του μοντέλου μια πιο προσιτή οικονομικά entry level έκδοση, προκειμένου να τονωθούν οι πωλήσεις του μοντέλου το 2025.

Δείτε ακόμη: Τα αυτοκίνητα με την καλύτερη και τη χειρότερη μεταπωλητική αξία

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει την πλατφόρμα Ultium ξεχωριστή δεν είναι τόσο η «προσφορά» τριών διαμορφώσεων ως προς τη μετάδοση της κίνησης, αλλά ουσιαστικά η χρήση μιας πλατφόρμας για κάθε είδους μοντέλο που επιθυμεί να λανσάρει στην αγορά οποιαδήποτε εταιρεία του ομίλου GM. Με τον τρόπο αυτό, η General Motors καταφέρνει να μειώσει σημαντικά τόσο το χρόνο ανάπτυξης και παραγωγής των μοντέλων της όσο φυσικά και τα έξοδα… Ελπίζοντας σύντομα να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...