Ελάχιστη τιμή πώλησης των ηλεκτρικών τα 30.000 ευρώ – Η πρόταση των Κινέζων στους Ευρωπαίους

Η Κίνα κατέθεσε στην Ευρώπη τη δική της πρόταση αναφορικά με τους δασμούς στα ηλεκτρικά μοντέλα και η απάντηση των Βρυξελλών ήταν άμεση…

  • -
  • -

Οι Βρυξέλλες απέρριψαν πρόταση της κινεζικής κυβέρνησης αναφορικά με τα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως ανέφεραν ανώτατες πηγές της ΕΕ. Το Πεκίνο, ήλπιζε ότι η πρόταση που κατέθεσε στους Ευρωπαίους θα είχε θετική ανταπόκριση, όπως αποδείχθηκε όμως, έπεσε στο κενό!

Ελάχιστη τιμή πώλησης των ηλεκτρικών, τα 30.000 ευρώ

Η Κίνα, πρότεινε λοιπόν στην ΕΕ, αντί η τελευταία να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των Κινέζων κατασκευαστών (η αύξηση των δασμών θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου), αυτά να πωλούνται έχοντας κατώτατη τιμή στις ευρωπαϊκές αγορές, τα 30.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, δε δέχτηκε ούτε αυτή την πρόταση της κινεζικής κυβέρνησης και πλέον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο πλευρές θα φουντώσει για τα καλά.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας καθώς και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση που είδε σήμερα το πρωί το φως της δημοσιότητας, με τους «γνώστες» των εμπορικών θεμάτων βέβαια να κάνουν λόγο για μη αναστρέψιμο πλέον κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των Κινέζων, κοστίζουν κατά μέσο όρο λιγότερο από το μισό, σε σχέση με τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία δεδομένων JATO Dynamics.

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κίνα ήταν περίπου 32.000 ευρώ (35.126,40 $) το πρώτο εξάμηνο του 2023, ωστόσο, οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν το πλεονέκτημα (λόγω κρατικών επιδοτήσεων και αφθονίας σε πρώτες ύλες) να πωλούν στη χώρα τους και ηλεκτρικά μοντέλα όπως το Seagull της BYD σε τιμή χαμηλότερη των 10.000 ευρώ.

Αντίθετα, η μέση τιμή λιανικής πώλησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη ήταν 66.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της JATO. Τα προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα των Ευρωπαίων κατασκευαστών, αυτά δηλαδή που θα πωλούνται στα 20.000 – 25.000 ευρώ βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο πως θα αρχίσουν να «μπαίνουν» σιγά σιγά στο παιχνίδι από το 2026 και μετά.

Δείτε ακόμη: 200.000 πωλήσεις σε 180 ημέρες για το Seagull της BYD

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, απέρριψαν την πρόταση όχι εξαιτίας της ελάχιστης τιμής πώλησης που τους πρότειναν οι Κινέζοι αλλά επειδή θεωρούν ότι τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, επειδή τα κινεζικά EV λαμβάνουν τεράστιες επιδοτήσεις από την ίδια την κυβέρνηση της Κίνας.

Ο χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει

Ο χρόνος για την αποφυγή των δασμών μέσω μιας διαπραγμάτευσης τελειώνει, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει ότι θα επιβληθούν δασμοί έως και 45% στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα από τις 31 Οκτωβρίου κα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκτός κι αν υπάρξει κάποια αλλαγή στο παρά πέντε, συνθήκη όμως, που συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες.

Η τελευταία πρόταση που πιθανότατα θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μια πιο εξατομικευμένη λύση που κάνει λόγο για ελάχιστη τιμή πώλησης ενός κινεζικού ηλεκτρικού μοντέλου, για κάθε κατασκευαστή και ανά τύπο αυτοκινήτου και σύμφωνα με το μέγεθος και την αυτονομία του. Και το σενάριο αυτό πάντως πέρα από εξαιρετικά περίπλοκο, φημολογείται πως δε θα έχει καμία τύχη καθώς η ΕΕ είναι ανένδοτη απέναντι στους Κινέζους.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...