Η Ευρώπη διώχνει τα πατίνια - Μία ακόμη πρωτεύουσα είπε τέλος

Το θέμα με τα πατίνια στους δρόμους όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει διευθετηθεί, με νέες απαγορεύσεις να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» στις εταιρείες ενοικίασης.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν ένα θέμα που έχει απασχολήσει πληθώρα μεγάλων αστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων ελληνικών. Τα είδαμε να πολλαπλασιάζονται πριν την πανδημία μέσω των διαφόρων εταιρειών ενοικίασης, έως την απότομη διακοπή τους μαζί με την καραντίνα. Καιρό μετά και αφού χιλιάδες πολίτες αγόρασαν τα προσωπικά τους πατίνι, οι ίδιες εταιρείες έκαναν την επανεμφάνιση τους, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

1

Το κοινό λοιπόν μεγαλώνει σταδιακά, με τις νεαρές ηλικίες ειδικότερα να τείνουν προς αυτόν τον κλάδο της μικροκινητικότητας. Ένα μεταφορικό μέσο όμως το οποίο αυξάνει με τέτοιο ρυθμό τη δημοτικότητα του, δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ανενόχλητα στους δημόσιους δρόμους χωρίς να υπάρχουν κάποιοι κανόνες που να φροντίζουν για τη σωστή και ασφαλή χρήση του. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τη χρήση τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Μαδρίτη.

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχει δώσει διορία έως και τις 25 Οκτωβρίου στις εταιρείες ενοικίασης πατινιών να τα απομακρύνουν από τους δρόμους μέχρι και το τελευταίο. Ο λόγος για αυτό το «τελεσίγραφο» ήταν τα αμέτρητα δείγματα επικίνδυνης οδήγησης και ανεξέλεγκτης στάθμευσης των ηλεκτρικών δίτροχων από τους χρήστες.

3

Αφού ακύρωσε τις άδειες των εταιρειών Lime, Dott και Tier Mobility τον προηγούμενο μήνα, ο δήμος της δηλώνει ότι αιτία για αυτά τα δραστικά μέτρα αποτέλεσε η αδυναμία των παραπάνω οργανισμών να επιβάλουν όρια στον τρόπο που οι πελάτες τους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά τους πατίνια. Συνολικά, όλες αυτές μαζί έχουν περίπου 6.000 πατίνια σε όλη τη Μαδρίτη.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικό Πατίνι: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις - Νόμοι και πρόστιμα

2

Όσον αφορά την απάντηση που έδωσαν οι Lime και Dott, είναι δεν του έχει δοθεί επισήμως κάποια διορία. Από εκεί και πέρα, η αμερικανικής καταγωγής Lime δήλωσε ότι εφόσον ενημερωθεί, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Η Dott πάλι λέει πως θα εξετάσεις τις πιθανές νομικές ενέργειές της. Τέλος, η Tier δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα με κάποιο σχόλιο.

Το πρόβλημα με την λανθασμένη και προκλητική χρήση των πατινιών δεν είναι όμως τοπικό, αλλά αφορά όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται τέτοιου είδους εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Λέτε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Ποια είναι η γνώμη σας για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...