Φόρτιση ηλεκτρικού στο σπίτι ή σε δημόσιο φορτιστή; Πού είναι φθηνότερα;

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και κάθε άλλου οχήματος με μπαταρία μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά και σε δημόσιο φορτιστή. Πού είναι φθηνότερα και πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στο κόστος;

  • -
  • -

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και στα υπόλοιπα οχήματα με μπαταρία όπως ηλεκτρικά scooter, πατίνια, ηλεκτρικά moto κ.λπ. το κόστος μετακίνησης αναμφίβολα είναι μικρότερο. Μια ματιά στην τιμή του ρεύματος συγκριτικά με τα υγρά καύσιμα, όπως η βενζίνη και το diesel, είναι αρκετή για να αντιληφθούμε τη διαφορά.

Οι κάτοχοι των EV απολαμβάνουν διάφορα οφέλη, όπως τα περιβαλλοντικά, αλλά και τα οικονομικά κατά την χρήση. Επιπλέον, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι τιμές των νέων αυτοκινήτων με μπαταρία έχουν αρχίσει να μειώνονται σταδιακά. 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1605654862a1b8d70aeb19425b733798.jpeg

Πού μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε πηγή ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι η αναπλήρωση ενέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από πρίζα στο σπίτι, είτε από AC wallbox (οι μικροί φορτιστές που συνήθως δεν έχουν καλώδιο και συναντάμε σε μέρη όπως super market), είτε από DC ταχυφορτιστή (οι φορτιστές που συναντάμε συνήθως σε ΣΕΑ, πρατήρια ή επαγγελματικούς χώρους).

Δείτε ακόμα: Αγοράζω ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι καλώδια πρέπει να πάρω;

Φυσικά η τιμή του ρεύματος είναι διαφορετική ανάλογα με την ταχύτητα φόρτισης. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορη φόρτιση προσφέρει ο φορτιστής, τόσο πιο ακριβά χρεώνεται το ρεύμα, καθώς το κόστος αγοράς του φορτιστή, αλλά και τα έξοδα για την εγκατάστασή του, είναι πολύ μεγαλύτερα.

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d56ccd97b044301d0e2ef63d7549c02a.jpg

Συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον ποσά όπως δήμος, ΕΡΤ κ.λπ., η μέση τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι στα 0,20 €/kWh. Μία τυπική κατανάλωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι στις 17 kWh/100 km. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει στο σπίτι κοστίζει κατά μέσο όρο 3,4 €/100 km. 

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε AC Wallbox;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8490a426b116bf72e4a2c46c801d226e.jpeg

Οι τιμές χρέωσης στους φορτιστές τύπου AC Wallbox διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, όπως διαφέρει η τιμή των καυσίμων από το ένα πρατήριο στο άλλο. Η μέση τιμή που χρεώνουν οι σταθμοί φόρτισης τύπου AC Wallbox είναι 0,40 €/kWh. Έτσι, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει σε AC Wallbox κοστίζει κατά μέσο όρο 7,2 €/100 km. 

Πόσο κοστίζει η φόρτιση σε DC ταχυφορτιστή;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/1bdff79e8070245235ca7d07cf299674.jpg

Όπως γίνεται με τους αργούς φορτιστές, έτσι και με τους DC ταχυφορτιστές η χρέωση είναι διαφορετική ανάμεσα στις εταιρείες, ξεκινώντας περίπου από τα 0,40 €/kW και φτάνοντας σχεδόν μέχρι τα 0,60 €/kWh. Μεσοσταθμικά, η χρέωση στους DC ταχυφορτιστές είναι στα 0,52 €/kWh. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζει σε DC ταχυφορτιστή κοστίζει κατά μέσο όρο 8,84 €/100 km. 

Πού φορτίζει φθηνότερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η φθηνότερη φόρτιση για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο γίνεται στο σπίτι, μετά έρχονται οι αργοί φορτιστές τύπου AC Wallbox και η ακριβότερη λύση όλων είναι οι DC ταχυφορτιστές.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...