Χάνει έδαφος η ηλεκτροκίνηση ή όχι; Όλα όσα ειπώθηκαν στο πάνελ του GOCAR στο Electric Vehicle Conference

Συνεχίζεται η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τα πλάνα έχουν αλλάξει; Υψηλόβαθμα στελέχη της Italian Motion, της Nissan και της Volkswagen απαντάνε στο πάνελ του GOCAR στο 5th Electric Vehicle Conference.

  • -
  • -

Για ακόμη μια χρονιά, το GOCAR, το Mέσο που πρωταγωνιστεί στην αυτοκίνηση και έχει το μεγαλύτερο κοινό στην ηλεκτροκίνηση, διοργάνωσε το δικό του πάνελ στο Electric Vehicle Conference, με τίτλο «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Update & Reset».

Σε μια εποχή που ακούγονται πολλά, διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη μετάβαση (ή μη) σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το GOCAR έθεσε τα ερωτήματα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου στην Ελλάδα, με τις απαντήσεις να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Στο πάνελ του GOCAR συμμετείχαν οι:

  • Γιώργος Μπακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Italian Motion, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες όπως Alfa Romeo, Abarth, FIAT, FIAT Professional και Jeep. Πρόσφατα η Italian Motion έφερε στην Ελλάδα και τη Leapmotor.
  • Μάριος Μπαρκής, Διευθυντής Κλάδου Αυτοκινήτου της Nissan στην Ελλάδα.
  • Ισαάκ Χαζάν, Head of Sales & Marketing της Volkswagen στην Ελλάδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/08c63ed8ab2b284044746f3ec15f1f78.JPG

Τον συντονισμό έκανε ο Μιχάλης Γεωργιάδης, Γενικός Διευθυντής του GOCAR και εκλέκτορας στον θεσμό «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς». Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η στάση της ΕΕ στον τομέα των ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, η επίδραση της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά, καθώς και τα ζητήματα που απασχολούν τους αγοραστές όταν καλούνται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες παίζουν πάντα κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κάθε συμμετέχοντας στο πάνελ του GOCAR:

Γιώργος Μπακόπουλος: Όποιες εταιρείες δεν διαβάσουν σωστά αυτό που έρχεται σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, θα έχουν την τύχη της Nokia και της Kodak

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7be2a2ebae110d636436b9b8895a3f57.JPG

Ο Γιώργος Μπακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Italian Motion, ανέφερε ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα της έλλειψη σταθερότητας και συνοχής που χαρακτηρίζει την ΕΕ. Όσον αφορά τη σταθερότητα σημείωσε ότι η ΕΕ αλλάζει από καιρού εις καιρόν τις νόρμες που πρέπει να ακολουθούν τα αυτοκίνητα, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική πολιτική όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση. Τα άλματα που κάνει η Κίνα θεωρεί ότι λειτουργούν ως μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούν σε περισσότερη και ταχύτερη εξέλιξη, ειδικά σε τεχνολογικό επίπεδο. Ακόμα, ανέφερε ότι ουσιαστικά υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας.

Μία τολμηρή δήλωση ήταν πως η αλλαγή που συντελείται στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι τόσο μεγάλη ώστε όσες εταιρείες δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν θα έχουν την τύχη των Nokia και Kodak, προσθέτοντας ότι αν θέλουν να επιβιώσουν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να «κινεζοποιηθούν», εννοώντας πως απαιτείται να λειτουργήσουν πιο συντεταγμένα και αποδοτικά.

Στα παραπάνω πρόσθεσε την απροθυμία των dealers να προωθήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο λόγος είναι ότι έχουν πολύ μικρότερες ανάγκες συντήρησης, άρα μακροπρόθεσμα η εκάστοτε αντιπροσωπεία θα χάσει χρήματα από το after sales. Την ίδια στιγμή, ο εξοπλισμός των συνεργείων για να μπορούν να εξυπηρετούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού, απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά.

Τέλος, ο κύριος Μπακόπουλος δήλωσε πως αν κάποιος κάνει τη μετάβαση σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν επιστρέφει σε θερμικό, ενώ χαρακτήρισε την ηλεκτροκίνηση ειδυλλιακή για όσους έχουν τη δυνατότητα οικιακής φόρτισης.

Μάριος Μπαρκής: Σήμερα τα υβριδικά είναι η λύση, αλλά τελικά η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα γίνει

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3dd9b362e6d31e2b5197088dc9d7a567.JPG
Ο Μάριος Μπαρκής, Διευθυντής Κλάδου Αυτοκινήτων της Nissan στην Ελλάδα, ανέδειξε το θέμα του κόστους λέγοντας ότι στην Ευρώπη θέλουμε (και τελικά καταφέρνουμε να έχουμε) τα καθαρότερα και ασφαλέστερα αυτοκίνητα, όμως αυτό σημαίνει ότι έχουμε και τα ακριβότερα αυτοκίνητα.

Στο κομμάτι της Κίνας δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει εξίσου ανταγωνιστική λόγω κόστους, αλλά και πολυφωνίας. Η Κίνα λειτουργεί συγκεντρωτικά με τις ληφθείσες αποφάσεις να ακολουθούνται καθολικά και απαρέγκλιτα, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Ακόμα, επισήμανε ότι το τεχνολογικό πλεονέκτημα που είχε η Ευρώπη στους θερμικούς κινητήρες έχει πάψει να υφίσταται.

Τέλος, ο κύριος Μπαρκής υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή η καταλληλότερη λύση για μείωση των ρύπων είναι τα υβριδικά, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ηλεκτροκίνηση να αναπτυχθεί. Κλείνοντας, είπε ότι η ηλεκτροκίνηση είναι η σωστή κατεύθυνση και τελικά θα πάμε εκεί, απλά θέλει χρόνο για να ωριμάσει.

Ισαάκ Χαζάν: Η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει. Τώρα κάνει ένα βήμα πίσω, ώστε μετά να κάνει πολλά βήματα μπροστά

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3561734e42372d3296cdaa38412a1c18.JPG

Ο Ισαάκ Χαζάν, Head of Sales & Marketing της Volkswagen στην Ελλάδα, μίλησε για το θέμα των φορτιστών λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στον αριθμό τους, αλλά στην πυκνότητα του δικτύου και στα σημεία τοποθέτησης

Ακόμα, επισήμανε ότι ίσως το βασικότερο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η ηλεκτροκίνηση δεν είναι το τεχνικό σκέλος, αλλά η ψυχολογία του κοινού και ο φόβος του άγνωστου, ενώ έκανε γνωστό πως η ταχεία επιτυχία της Tesla έκανε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να θεωρήσουν ότι το κοινό θα προχωρούσε γρήγορα στην ηλεκτρική μετάβαση.

Συνεχίζοντας από αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι η ηλεκτροκίνηση θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με τα υβριδικά, τα οποία επίσης αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία στην αρχή, όμως σήμερα είναι ο πρωταγωνιστής των πωλήσεων.

Βασιζόμενος σε αυτό, ο κύριος Χαζάν υποστήριξε ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει, αλλά έκανε σαφές ότι αυτήν τη στιγμή κάνει ένα βήμα πίσω, ώστε να πάρει φόρα και να κάνει πολλά βήματα μπροστά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...