Η πόλη που απέχει 1 ώρα από την Αθήνα και θα γίνει πιο έξυπνη – Τα νέα συστήματα στους δρόμους

Περίπου 80-90 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας και του κόσμου. Αυτή λοιπόν σκοπεύει να γίνει πιο «έξυπνη» τα επόμενα χρόνια.

  • -
  • -

Για να γίνει μια πόλη «έξυπνη» χρειάζεται να αφήσει κατά μέρος τις παραδοσιακές λύσεις και να κάνει χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, να υιοθετήσει εξυπνότερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένο φωτισμό, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και, επίσης, να προάγει τη διαδραστικότητα, τουλάχιστον στη διοίκηση.

Έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη, θεωρούνται η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, αλλά και τα Τρίκαλα. Πλέον, τις λύσεις των smart cities επιθυμεί να ακολουθήσει και η Θήβα, η οποία βρίσκεται στη Βοιωτία, σε απόσταση περίπου 1 ώρα από την Αθήνα.

thiva

Πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, υπέγραψε τη σύμβαση της δράσης με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης στο πλαίσιο των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου Θήβας» με την εταιρεία «EVEN IKE».

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάπτυξη λύσεων αναβάθμισης δημοσίου χώρου, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων έξυπνης πόλης. Οι παρεμβάσεις του Δήμου στοχεύουν στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην περιοχή εφαρμογής του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Θήβας, έχοντας ως κατευθύνσεις τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή και τη χρήση σύγχρονων συστημάτων και εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Δείτε ακόμη: Έξυπνη διάβαση στον Πειραιά με ειδικά φώτα και κάμερες – Δείτε πως λειτουργεί

Η δράση αποτελεί το υποέργο 6 της συγχρηματοδοτούμενης πράξης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου Δήμου Θηβαίων» με κωδ. Πράξης: 5037893 στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ», ποσό συγχρηματοδότησης 120.565,20 € και ποσό σύμβασης 111.042,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Το νέο θα δούμε στη Θήβα

Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 5 Συστημάτων Έξυπνης Διάβασης Πεζών σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής παρέμβασης, μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης.

thiva

Επίσης, την προμήθεια και εγκατάσταση 3 περιβαλλοντικών αισθητήρων σε αντίστοιχα επιλεγμένα σημεία εντός της περιοχής παρέμβασης με στόχο τη μέτρηση περιβαλλοντικών δεδομένων εντός της περιοχής εφαρμογής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της αισθητικής και πρωτίστως της λειτουργικής αναβάθμισης της πόλης μας, προχωράμε εφαρμόζοντας τις σύγχρονες επιταγές αναβάθμισης του δημόσιου χώρου μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων έξυπνης πόλης. Οι έξυπνες διαβάσεις θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για μια δυναμική εκκίνηση εκσυγχρονισμού για την πόλη».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...