Νέο Audi A3 που καίει 3,4 ευρώ στα 100 km – Πρώτες τιμές

Το ανανεωμένο A3 έρχεται με πληθώρα κινητήριων συνόλων και τώρα μόλις παρουσιάστηκε το πιο αποδοτικό και οικονομικότερο όλων.

  • -
  • -

Μετά την άφιξη των facelift και allstreet εκδόσεων του Audi A3, σειρά έχει η αναβαθμισμένη plug-in hybrid εκδοχή του, η οποία έρχεται με σημαντικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ως προς το υβριδικό σύστημα και εντυπωσιακή αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία. Μάλιστα, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ανακοινωθεί η τιμή πώλησης δίνοντας μας μία πρώτη εικόνα για το που μπορεί να βρίσκεται τιμολογιακά όταν έρθει στη χώρα μας.

2

Να πούμε ότι όπως είδαμε και σε συγγενικά μοντέλα του Group, έτσι και στο A3 Sportback 40 TFSe έχουμε την τελευταία εκδοχή του plug-in hybrid συστήματος, με highlight την σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία που φτάνει πλέον τις 19,7 kWh. Χάρη σε αυτή, το γερμανικό μικρομεσαίο μπορεί να καλύψει έως και 143 km χωρίς να κάψει σταγόνα βενζίνης.

2

Ο βενζινοκινητήρας των 1.500 κυβικών αποδίδει 150 ίππους και 250 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 118 ίππους. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 204 ίππους, ενώ η συνδυαστική ροπή αγγίζει τα 350 Nm. Αυτά τα νούμερα από μόνα τους χαρίζουν στο A3 PHEV 0-100 km/h σε 7,4 sec και τελική που αγγίζει τα 225 km/h. Να πούμε ότι σε αυτοκίνητα όπως το Volkswagen Golf ή το Cupra Leon, που χρησιμοποιούν το ίδιο σύνολο, υπάρχει και μία ισχυρότερη έκδοση με 272 ίππους, αλλά είναι άγνωστο ακόμα το αν θα τη δούμε και στο A3.

1

Όπως και να ‘χει όμως, ακόμη και με τους 204 ίππους, το πολυτελές hatchback προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, συνδυασμένες με εντυπωσιακή οικονομία. Για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, να πούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Audi, αν θέλεις να κάνεις 100 km με το συγκεκριμένο μικρομεσαίο, το κόστος είναι μόλις 3,43 ευρώ! Αυτό προκύπτει υπολογίζοντας το κόστος για τη βενζίνη και το ρεύμα, αν λάβουμε υπόψη πως τώρα κοστίζουν 1,70 €/lt και 20 λεπτά/kWh (πράσινο τιμολόγιο), αντίστοιχα. Βάζοντας τώρα στην εξίσωση και τις τιμές κατανάλωσης που δίνει η μάρκα (0,3 lt/100km και 14,6 kWh/100km) φτάνουμε στο μαγικό νούμερο που βλέπουμε παραπάνω.

2

Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε πως το νούμερο αυτό ισχύει για τα πρώτα 100 km και με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη. Αν ξεμείνετε από ενέργεια και λειτουργεί περισσότερο ο βενζινοκινητήρας, τότε το κόστος θα αυξηθεί, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το νέο A3 παραμένει εξόχως οικονομικό.

Πόσο κοστίζει σε Γερμανία και Γαλλία;

Ρίχνοντας μία ματιά στους τιμοκαταλόγους δύο μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών όπου το A3 PHEV είναι ήδη διαθέσιμο, η τιμή εκκίνησης του έχει οριστεί στις 44.200 ευρώ (Γερμανία) και 47.900 ευρώ (Γαλλία). Κρίνοντας τώρα από τις τιμές που βλέπουμε στις ίδιες χώρες και για τη βασική έκδοση, είναι πιθανό όταν το plug-in hybrid έρθει στη χώρα μας να κοστίζει λιγότερο απ’ ότι σε Γερμανία και Γαλλία. Κι αυτό γιατί όταν το βασικό A3 30 TFSI με το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων εδώ ξεκινά από 27.480 ευρώ, στη Γερμανία έχει 35.650 ευρώ και στη Γαλλία 34.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε το A3 PHEV στην Ελλάδα να ξεκινά από περίπου 40.000 ευρώ ή ακόμη και πιο κάτω.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...