Πετάει η Toyota - Ποιο αυτοκίνητο αγόρασαν 155.000 οδηγοί; Δεν είναι το Yaris!

Σχεδόν 850.000 αυτοκίνητα πούλησε η Toyota σε διάστημα εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβρη του 2024. Ένα μοντέλο όμως, πραγματικά έσπασε ταμεία.

  • -
  • -

Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο της αυτοκίνησης για την ευρωπαϊκή αγορά, είναι η Toyota. Μέχρι στιγμής, το 2024, έχει καταφέρει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων, φέρνοντας στη Γηραιά Ήπειρο 848.974 οχήματα ή 912.671 οχήματα, αν συνυπολογίσουμε και τις επιδόσεις της Lexus (63.697 αυτοκίνητα). Το νούμερο αφορά τους μήνες Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2024 και συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι αυξημένο κατά 5%!

Η Lexus από τη σειρά της παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 17% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με «κλειδί» το λανσάρισμα του νέου LBX, του πολύ σημαντικού για τη φίρμα compact SUV με την όμορφη σχεδίαση, την κορυφαία ποιότητα και βέβαια την υψηλή τεχνολογία. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής των πωλήσεων όμως, είναι άλλος. Μεγάλο μέρος των πωλήσεων από τον ιαπωνικό όμιλο οφείλεται σε αυτό το SUV, το οποίο ξεπουλάει και στην Ελλάδα, με «σημαία» του τις εξελιγμένες υβριδικές εκδόσεις.

Μόνο του και… όλα τους

Το Toyota Yaris Cross, το B-SUV της μάρκας, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις πωλήσεις της εταιρείας, αλλά και του ομίλου γενικότερα. Με 155.527 αυτοκίνητα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι γίνεται πραγματικός… χαμός για το συγκεκριμένο. Και ειδικά για τις Hybrid εκδόσεις που παντρεύει το αυτόματο κιβώτιο, αλλά και την άκρως περιορισμένη κατανάλωση καυσίμου. Με αυτό ως δεδομένο δεν μας κάνει τόση εντύπωση που από το σύνολο, τα 150.535 Toyota Yaris Cross είναι στην έκδοση Hybrid και μόλις 4.992 πουλήθηκαν σε απλή παραλλαγή βενζίνης. Στη δεύτερη θέση των πωλήσεων εντός της γκάμας της Toyota, βρίσκεται το συμβατικό Yaris.

Το supermini πούλησε 133.634 μονάδες, ένα αντίστοιχα εντυπωσιακό νούμερο με το B-SUV αδερφάκι του. Και εκείνο παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον ως Hybrid, με τις 119.273 μονάδες να ανήκουν στην υβριδική πρόταση και 14.361 στην επιλογή βενζίνης. Ενώνοντας τη δυναμική των δύο Toyota Yaris (Cross και «απλού»), φτάνουμε σε ένα σύνολο σχεδόν 290.000 αυτοκινήτων, δηλαδή περίπου το 1/3 των συνολικών πωλήσεων του ομίλου… Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ολόκληρη η γκάμα του Corolla (Hatchback, Sedan, Touring, Cross) πούλησε 121.519 μονάδες! Στη συνέχεια ακολουθούν τα C-HR (97.698 αυτοκίνητα), το Aygo X (74.873 αυτοκίνητα) και το RAV4 (76.994).

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το νέο Lexus LBX Hybrid

Τα υβριδικά σέρνουν τον χορό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η Toyota, οι υβριδικές εκδόσεις αντιπροσωπεύουν το 75% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα του group εμφανίζουν άνοδο στο 28%, τα Plug-In Hybrid μοντέλα έχουν αυξημένη ζήτηση κατά 37% και τα συμβατικά Hybrid, κέρδισαν ένα +9% συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα η εταιρεία αναφέρει ότι τα PHEV σε year-to-year νούμερα έχουν αύξηση +93% λόγω του λανσαρίσματος του άκρως εμπορικού Toyota C-HR PHEV! Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το +17% που πέτυχε η Lexus από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, της δίνει τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης premium εταιρείας αυτοκινήτου στην ευρωπαϊκή αγορά για αυτό το χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...