Η εταιρεία που σταμάτησε την παραγωγή του best seller μοντέλου της – Ο λόγος

Η διακοπή στην παραγωγή είναι προσωρινή αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»…

  • -
  • -

Αρχές περίπου του 2024 και η FIAT, ανακοίνωνε ότι προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή του Panda κατά 20% περίπου, προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση (+21% από έτος σε έτος) για το μοντέλο της τόσο στην ιταλική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της φίρμας, Olivier Francois, έσπευδε να τονίσει ότι η παραγωγή του αυτοκινήτου στο εργοστάσιο του Pomigliano d'Arco θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2027, παρά το λανσάρισμα του νέου FIAT Grande Panda.  Όλα κυλούσαν ρολόι με λίγα λόγια για το Panda έως ότου, άρχισαν να μαζεύονται μαύρα σύννεφα πάνω από το στρατόπεδο της FIAT.

«Δύσκολες συνθήκες»

Από τα κεντρικά του ομίλου Stellantis λήφθηκε η απόφαση για «προσωρινή παύση» της παραγωγής του Panda. Προσωρινή μεν, παύση δε… Η εξήγηση που δόθηκε, έκανε λόγο για «δύσκολες συνθήκες στην αγορά».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν ήδη στάσεις εργασίας στα εργοστάσια Pomigliano d'Arco, Termoli και Pratola Serra, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνει χώρα η συναρμογή των κινητήρων και φυσικά παράγεται και το best seller μικρό των Ιταλών.

Οι στάσεις εργασίας έχουν οριστεί να ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες μέσα στο μήνα. Επίσημη τοποθέτηση από τους ανθρώπους του ομίλου για όλα όσα συμβαίνουν δεν υπήρξε.

Η κίνηση αυτή βέβαια, έρχεται αμέσως μετά την απόφαση του Stellantis Group να σταματήσει επίσης την παραγωγή των 500e και Maserati GranTurismo στο εργοστάσιο Mirafiori στην καρδιά της πόλης του Τορίνο. Ένα εργοστάσιο σημειωτέων, από τα μεγαλύτερα και πλέον προηγμένα του ομίλου.  

Η διακοπή της παραγωγής του Panda, ίσως να υποδηλώνει μια πτώση στις πωλήσεις ή στη ζήτηση του μοντέλου. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο ο όμιλος Stellantis αποφάσισε όπως προαναφέραμε να βάλει στον πάγο τα 500e και Maserati GranTurismo.  

Το Panda όμως εμπορικά τα πήγε καλά. Όχι όπως προσδοκούσαν οι ιθύνοντες της εταιρείας αλλά διατήρησε τη δυναμική του, δεδομένου ότι μιλάμε και για ένα μοντέλο με αρκετά χρόνια στις πλάτες του.

Τον Ιούλιο για παράδειγμα, η Fiat ανακοίνωσε ότι το Panda ήταν το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ιταλία, (πάνω από 63.500 ), σημειώνοντας μάλιστα αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Δείτε ακόμη: Σοκάρει η πρώτη τιμή του FIAT Grande Panda

Παρόλα αυτά, ο όμιλος Stellantis, έκρινε ότι μια προσωρινή διακοπή στην παραγωγή του Panda είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον που κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι. Το ποιες θα είναι αυτές οι αποφάσεις και τι θα σηματοδοτούν, θα φανεί άμεσα…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...