Η Κίνα τελειώνει αργά και βασανιστικά τους Ευρωπαίους – Χτυπά τις premium φίρμες

Οι Κινέζοι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται όπως παλιά για τους premium Ευρωπαίους κατασκευαστές και αυτό φαντάζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, για φίρμες όπως η BMW, η Porsche και η Mercedes.

  • -
  • -

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Porsche, η Audi, η BMW, η Mercedes αλλά και η Volkswagen, βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην κινεζική αγορά. Οι πωλήσεις τους, μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας, συρρικνώνονται επικίνδυνα και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι θα ανακάμψουν…

Οι Κινέζοι προτιμούν τους εγχώριους κατασκευαστές

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η  Porsche, η BMW και η Mercedes, σημείωσαν σημαντική πτώση στις πωλήσεις τους στην Κίνα χάνοντας έδαφος κυρίως, από τους τοπικούς ανταγωνιστές.

Οι Κινέζοι αγοραστές γυρνούν για τα καλά την πλάτη τους στους παραδοσιακά «μεγάλους» του χώρου, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα εγχώρια προϊόντα και δη τα ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία θεωρούν μάλιστα μακράν καλύτερα, πιο προηγμένα τεχνολογικά και σαφώς πιο προσιτά στην κτήση τους, από τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Ως γνωστών, για πολλά χρόνια, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην εμπορική επιτυχία των μοντέλων τους στην Κίνα, εμφανίζοντας τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, μέρος των οποίων τροφοδοτούσε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων μοντέλων και τεχνολογιών.

Πλέον όμως οι φημισμένες δυτικές φίρμες μάχονται για να κρατηθούν στη ζωή στην κινεζική αγορά. Τη μεγαλύτερη του κόσμου! Κρίνοντας πάντως από τις προβλέψεις, τους Κινέζους κατασκευαστές οι οποίοι τρέχουν με σπασμένα φρένα και τη μετάβαση της αυτοκίνησης… την πρίζα, η κατάσταση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Κάτι που μαρτυρούν άλλωστε και τα στοιχεία των πωλήσεων του τρίτου τριμήνου του έτους. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της BMW στην Κίνα μειώθηκαν 30%, η Porsche υποχώρησε κατά 19%, η VW κατά 15%, ενώ η Mercedes είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 13%.

Αν και τα γερμανικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% των πωλήσεων στην Κίνα, το μερίδιό τους συρρικνώνεται και μάλιστα γρήγορα. Πριν από την πανδημία, το ποσοστό τους υπερέβαινε το 25%, με τα premium brands να πωλούν μάλιστα τα μοντέλα τους σαν ζεστά ψωμάκια.

Η κατάσταση δυσχεραίνει περαιτέρω εάν «περιορίσουμε» τις πωλήσεις στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Σε αυτήν την περίπτωση, η VW, η Porsche, η BMW και η Mercedes είναι ακόμη πιο πίσω! Παρότι και οι τέσσερις φίρμες προσφέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κινεζική αγορά, τα μοντέλα τους αντιπροσωπεύουν λιγότερο του 10% επί του συνόλου των πωλήσεων στην Κίνα!

Υπάρχει λοιπόν κάποιο σχέδιο επιβίωσης για τους μεγάλους του Δυτικού κόσμου; Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η μόνη λύση είναι η «σύσφιξη» των σχέσεων με τους Κινέζους κατασκευαστές. Οι Ευρωπαίοι για να επιβιώσουν στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου θα πρέπει να συνεργαστούν με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και από κοινού, να αναπτύξουν νέα προϊόντα αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και εξέλιξης.

Δείτε ακόμη: Ελάχιστη τιμή πώλησης των ηλεκτρικών τα 30.000 ευρώ πρότειναν οι Κινέζοι

Βέβαια, αυτές οι «θεωρίες» πλανώνται στην ατμόσφαιρα και συζητιούνται σε οικονομικούς κύκλους, χωρίς όμως να έχει ερωτηθεί κανείς, για κάτι πολύ βασικό: Επιθυμούν πλέον οι ισχυροί Κινέζοι κατασκευαστές, να συνεργαστούν με κάποιον Ευρωπαίο όταν εδώ και καιρό, το παιχνίδι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...