Οι 2 χρυσοί δρόμοι της Ελλάδας με τις 117 κάμερες – Πήραν το πρώτο βραβείο στην Ευρώπη (video)

Οι δύο αυτοκινητόδρομοι της χώρας μας απέσπασαν τη Χρυσή Διάκριση στα Βραβεία της Διεθνούς Οδικής Oμοσπονδίας (InternationalRoadFederation). Δείτε ποιοι είναι και τι πέτυχαν.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια, οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας μας έχουν αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, προσφέροντας υπηρεσίες και επίπεδα ασφάλειας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μάλιστα, δύο από αυτούς, έλαβαν τη Χρυσή Διάκριση στο πλαίσιο των βραβείων Official Awards 2024 της International Road Federation (IRF).

Ειδικότερα, τη χρυσή διάκριση στην οδική ασφάλεια έλαβαν η Νέας Οδός και η Κεντρική Οδός. Οι δύο αυτοκινητόδρομοι αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο στο ετήσιο συνέδριο «IRF World Congress» που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Κωνσταντινούπολη, με όχημα το ολοκληρωμένο και καινοτόμο έργο ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας που έχουν υλοποιήσει στους αυτοκινητοδρόμους ευθύνης τους, με χρήση Artificial Intelligence (ΑΙ) καμερών, καθώς και τεχνολογιών γεωεντοπισμού (geolocation).

neaodos

Σε αυτούς του δρόμους, έχει σχεδιαστεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σύστημα συντήρησης, επιτήρησης, διαχείρισης και ενημέρωσης των οδηγών, με στόχο την αντιμετώπιση ζητημάτων γνωστών σε όλους τους λειτουργούς αυτοκινητοδρόμων. Είσοδος ζώων από τις ράμπες και καταστροφή της περίφραξης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, είσοδος οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, είσοδος πεζών.

Οι πρώτοι δρόμοι της Ελλάδας με AI κάμερες και τεχνολογίες geolocation

Στο σύστημα με τις τηλεχειριζόμενες κάμερες στους κόμβους (CloseCircuitTelevision – CCTV), έχουν προστεθεί ειδικές fixed κάμερες με τεχνολογία ΑΙ. Αυτές οι κάμερες δίνουν τη δυνατότητα παραμετροποίησης έξυπνων περιοχών και είδους ανίχνευσης, έτσι ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα όλα τα παραπάνω.

Κάθε φορά που υπάρχει ενεργοποίηση, μια ηχητική ειδοποίηση (alarm), ένα σύντομο clip της ανίχνευσης και η παρουσίαση της live εικόνας εμφανίζεσαι στα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ). Οι ενέργειες των χειριστών έπειτα είναι απολύτως καθορισμένες:

  • Προώθηση μηνύματος στις ηλεκτρονικές πινακίδες VMS
  • Προώθηση μηνύματος προειδοποίησης στην εφαρμογή για κινητά MyOdos μέσω τεχνολογίας γεωεντοπισμού (virtual VMS)
  • Ενημέρωση του πλησιέστερου περιπόλου οδικής ασφάλειας
  • Ενημέρωση των πλησιέστερων Σταθμών Διοδίων και του αρμόδιου τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμου

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e1b9e2910bab3f9764a9d483749b13e2.jpg

Συμπληρωματικά  με τα παραπάνω, εγκαταστάθηκαν σε κάθε ράμπα «πράσινες» ηχητικές συσκευές απώθησης που λειτουργούν 100% με ηλιακή ενέργεια. Τέλος, ενισχύθηκε και η περίφραξη σε σημεία όπου παρατηρούνταν είσοδος μεγαλόσωμων ζώων ικανών να σκάψουν την υπάρχουσα περίφραξη. 

Δείτε ακόμη: Ελλάδα: Κάθε πόσα km υπάρχει ΣΕΑ στις εθνικές οδούς - Αναλυτικά τα σημεία

Αυτήν τη στιγμή έχουν εγκατασταθεί 117 AI κάμερες σε ράμπες του αυτοκινητοδρόμου, 622 ηχητικές συσκευές απώθησης και έχει ενισχυθεί η περίφραξη σε σημεία συνολικού μήκους 123,7 χλμ. Το έργο συνεχίζεται και σε επόμενο στάδιο το push notification στο MyOdos θα συνοδεύεται και από φωνητική ανάγνωση.

Ο συνδυασμός των ΑΙ καμερών με την εφαρμογή virtual VMS μέσω Geolocation πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα: μείωση των ατυχημάτων με ζώα κατά 60% από το 2019 έως σήμερα.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...