Video: Το καλύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο για ταξίδι - Φορτίζει αστραπιαία!

Απόλυτο νούμερο αυτονομίας ή υψηλή ταχύτητα φόρτισης; Και τα δύο, απαντά το συγκεκριμένο μοντέλο, που καθιστά το ταξίδι με ένα EV μια πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

  • -
  • -

Με την παρουσίαση της Porsche Taycan, η μάρκα έκανε το πρώτο της βήμα στην ηλεκτροκίνηση και μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό στοίχημα: την ενσωμάτωση του γνήσιου σπορ DNA που τη χαρακτηρίζει, στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ανανεωμένη εκδοχή της Taycan που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες όμως, έφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές. Η φίρμα θέλησε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του αυτοκινήτου στον τομέα της αυτονομίας, προκειμένου οι οδηγοί να μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις, δίχως να έχουν το λεγόμενο range anxiety. Και όπως φαίνεται από το συγκεκριμένο τεστ, τα κατάφερε.

Γρήγορος ανεφοδιασμός ή μεγάλη αυτονομία;

Με βάση το αμερικάνικο πρότυπο μετρήσεων, η Porsche Taycan στη βασική εκδοχή της, αλλά με την μπαταρία “Performance Battery Plus μπορεί να «βγάλει» έως 510 km. Νούμερο ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αλλά όχι το μεγαλύτερο της αγοράς! Η Porsche όμως κράτησε έναν άσσο για το μανίκι της. Την ταχύτητα φόρτισης! Η νέα Taycan μπορεί να τραβήξει έως 320 kW, ενώ η καμπύλη φόρτισης είναι ιδιαίτερα «επιθετική». Για όσους δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν τραβάνε όλη την ώρα τη μέγιστη ισχύ που μπορούν να δεχθούν.

Αν για παράδειγμα ανακοινώνονται 250 kW ισχύς φόρτισης, ισχύει για συγκεκριμένες συνθήκες και συνήθως, όσο η μπαταρία είναι σε χαμηλό ποσοστό. Όσο αυτό ανεβαίνει, μικραίνει η ισχύς. Η Porsche Taycan με «ταβάνι» τα 320 kW, κρατάει περίπου 300 kW μέχρι το 65%, κατά προσέγγιση. Το κανάλι “Out of Spec πραγματοποιεί ένα απλό τεστ. Αφήνει την μπαταρία να φτάσει στο 10%, κουμπώνει τον φορτιστή για 15 λεπτά ακριβώς (τόσο υπολογίζεται η μέση στάση στον αυτοκινητόδρομο) και στη συνέχεια, ορίζει το cruise control στα 130 km/h για να δει πόσα χιλιόμετρα θα «βγάλει» μέχρι η μπαταρία να πέσει ξανά στο 10%.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε τη νέα Porsche Taycan 4S

Σε αυτά τα 15 λεπτά, η Porsche Taycan «εκτόξευσε» το ποσοστό φόρτισης από το 10% έως το 77%, με μέση ταχύτητα φόρτισης στα 280 kW, ένα τρομακτικά υψηλό νούμερο, εκτός… φαντασίας για τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς! Και πόσα χιλιόμετρα άντεξε η μπαταρία από το 77% έως το 10%; 310 km, είναι η απάντηση. Όχι και άσχημα για 15 λεπτά στάση και ταξίδι με 130 km/h, ταχύτητα εκτός του comfort zone για τα πιο πολλά EVs… Χονδρικά, 15 λεπτά στάση αρκεί για να προσφέρει 2,5 ώρες κίνησης στον αυτοκινητόδρομο με την προαναφερθείσα ταχύτητα. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, η ύπαρξη ενός σοβαρού δικτύου φορτιστών με υψηλή ισχύ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...